Βενιζέλος: «Δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη και να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μετά θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερο»

Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς ρύθμιση του χρέους και νέα χρήματα, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως υποστήριξε, κατά τη γνώμη του, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ και αν υπάρξει μία τυπική συμφωνία θα είναι απλά για μία δόση και τίποτα παραπάνω. «Δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2015 και δεν μπορεί να υπάρξει εκβιασμός στη βάση μίας ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης», σημείωσε αναφερόμενος στις δηλώσεις Sapin και Schaeuble, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση. «Υπάρχει συνέχεια του κράτους και δεν τίθεται θέμα ψήφισης από την αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να διαπραγματευθεί το μέλλον της χώρας, δεν μπορεί να αναλάβει δεσμεύσεις, το κύριο βάρος των οποίων δεν αφορά στη θητεία της», τόνισε.

«Η ζημιά που έχει συντελεστεί επειδή χάσαμε τη σίγουρη προοπτική ανάπτυξης το 2015, το 2016, το 2017, είναι κολοσσιαία. Η ζημιά που έχουμε πάθει λόγω των capital controls είναι κολοσσιαία, η ζημιά που έχουμε πάθει από την απώλεια του χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι κολοσσιαία, αυτά δεν θεραπεύονται. Αυτό δεν θα μεταβληθεί ποτέ, γιατί; Γιατί η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία προϋποθέτει ότι διατηρείται η ασάφεια» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Εάν πάνε σε μία συμβατική επιλογή και γίνουν ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δεν έχουν που να απευθυνθούν. Το στρατόπεδο των ευρωπαϊστών είναι ήδη πλήρες, έχει καταληφθεί από το χώρο του κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «το εν δυνάμει στρατόπεδο είναι πάντα το αντισυστημικό στρατόπεδο, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο.  Όμως, δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη και να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μετά θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερο.  Άρα εάν υπάρξει η στιγμή της ρήξης, θα υπάρξει λίγο πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με όποιον τρόπο γίνει αυτό.  Ως τότε θα υπάρχει μία εκκρεμότητα».

Ο κ. Βενιζέλος ήταν επικριτικός και απέναντι στη ΝΔ, επισημαίνοντας πως η θέση της, ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσει, δεν είναι πλατφόρμα για το μέλλον της χώρας.

Αναφορικά με το χρέος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι πρέπει να απεικονιστεί σωστά, ώστε να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για να αναπτυχθεί η χώρα.

Για την απόφαση του δικαστηρίου στο θέμα του Βατοπεδίου, υποστήριξε ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε πει τις πράξεις παράνομες και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση μία απόφαση δικαστηρίου δεν μπορεί να είναι μοχλός για πολιτικούς σκοπούς.

Σχετικά Νέα