Βενεζουέλα: Νίκησε ο Maduro στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών 

Η παράταξη του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolás Maduro κέρδισε την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών στις 17 από τις 23 Πολιτείες της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ένα αποτέλεσμα που η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει.

Οι αντίπαλοι του Maduro, μολονότι εμφανίζονταν να προηγούνται σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις στις περισσότερες Πολιτείες—11 ως 18—δεν κέρδισαν τελικά παρά μόνο πέντε, με την τελευταία Πολιτεία που απομένει να μην έχει ακόμη κριθεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής Tibisay Lucena. Η συμμετοχή ανήλθε στο 61,14%, διευκρίνισε η ίδια.

Ήδη πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή, οι αντίπαλοι του προέδρου Maduro είχαν καταγγείλει νοθεία και διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνώριζαν τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας τους. Η αντιπολίτευση έχασε ακόμη και την Πολιτεία Μιράντα, «πετράδι του στέμματος» της Βενεζουέλας, προπύργιό της μέχρι πρότινος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Lucena, η Δημοκρατική Ενότητα έκανε σαφές πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, απηύθυνε έκκληση για κινητοποιήσεις σήμερα και προέτρεψε τους υποψηφίους της να ηγηθούν σε αυτές. Η Δημοκρατική Ενότητα απαίτησε να διεξαχθεί ανακαταμέτρηση των ψήφων και στις 23 πολιτείες.

Για μια «καθαρή νίκη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος Maduro: «Αυτή είναι μια καθαρή νίκη. Ο τσαβισμός κέρδισε στις εκλογές, αναδεικνύοντας 17 κυβερνήτες. Η αντιπολίτευση έχει πέντε», είπε ο Maduro, πλαισιωμένος από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του και του σοσιαλιστικού κόμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του μπορεί να επικρατήσει και στην τελευταία Πολιτεία που απομένει να κριθεί οριστικά.

«Ο τσαβισμός είναι ζωντανός, στον δρόμο, θριαμβευτής», επέμεινε ο Maduro.

Πάνω από 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες χθες για να αναδείξουν τους κυβερνήτες των 23 Πολιτειών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η αντιπολίτευση χαρακτήριζε την ψηφοφορία άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του προέδρου της χώρας.

Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών προμηνύεται νέα αναταραχή στη Βενεζουέλα, όπου οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που κράτησαν τέσσερις μήνες νωρίτερα φέτος είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 άνθρωποι, οι αρχές να προχωρήσουν σε χιλιάδες συλλήψεις και να υπάρξουν εκτεταμένες καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα