Βαρουφάκης: Η ΕΕ είναι σαν ποταμόπλοιο που βυθίζεται και η Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο κατάστρωμα

Με ποταμόπλοιο που βυθίζεται παρομοίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διάλεξή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών του Εκουαδόρ, όπου αναφέρθηκε στο «οικονομικό θαύμα» της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στην κατάσταση της Ελλάδας.

«Η κρίση, όπως και η κλιματική αλλαγή, είναι ένα ενιαίο φαινόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο βρισκόμαστε αλλά με κοινή αιτία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

«Η στρατηγική του Εκουαδόρ σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη, αλλά δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί από τους δυτικούς οικονομολόγους» επισήμανε, ενώ στάθηκε στον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.

«Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να μάθει από το Εκουαδόρ, επειδή η μακροοικονομική του διαχείριση έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρουσα» πρόσθεσε.

Ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ανεπαρκώς έχει χειριστεί συνολικά την αναπόφευκτη κρίση. Αυτός ο απαράδεκτος χειρισμός έδωσε επιχειρήματα σε όσους ήταν υπέρ του Brexit. Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει σε φάση αποσύνθεσης και η ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης αντί να την αποτρέψει την ενισχύει με τη λιτότητα και το διχασμό που επιβάλλει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποταμόπλοιο που βγήκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και ξεκίνησε ταξίδι για την Κίνα. Όσο ο καιρός ήταν καλός, όλα καλά. Με την πρώτη φουρτούνα όμως άρχισε να βυθίζεται. Η Ελλάδα είναι σαν το χαμηλότερο κατάστρωμα για αυτό φυσικά βυθίστηκε πρώτη, σημείωσε.

Σχετικά Νέα