Βαριές ποινές στη Γερμανία για ακροδεξιούς που πυρπόλησαν ξενώνα προσφύγων

Σε ποινές κάθειρξης έως και οκτώ ετών καταδικάστηκαν σήμερα στη Γερμανία τρεις ακροδεξιοί, για επιθέσεις που πραγματοποίησαν τον Αύγουστο με βόμβες μολότοφ ενάντια σε ένα ξενώνα όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες.B25EA578A80FBFB38A6724C9B37DEA4D

Περισσότερες από 1.200 επιθέσεις με στόχους ξενώνες προσφύγων έχουν σημειωθεί στην Γερμανία τον τελευταίο χρόνο, με τις γερμανικές Αρχές να δρομολογούν τη θέσπιση ειδικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επιθέσεων με ακροδεξιά κίνητρα.

Το δικαστήριο στο Ανόβερο επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε έναν άνδρα ηλικίας 31 ετών. Στον συνεργό του, έναν εθελοντή πυροσβέστη που αργότερα βοήθησε να εξαφανιστούν τα ίχνη της επίθεσης, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά ετών. Μια 24χρονη γυναίκα που οδηγούσε το όχημα διαφυγής των δραστών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών.
Οι ποινές ήταν παρόμοιες με αυτές που ζητούσαν οι εισαγγελείς για μια άλλη επίθεση στο ξενώνα σε μια βόρεια πόλη της Γερμανίας, στην οποία δεν τραυματίστηκε κανείς.

«Φοβάμαι ότι αυτή [η απόφαση] ήταν μία προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα, εξαιτίας των πολυάριθμων επιθέσεων που πραγματοποιούνται», δήλωσε συνήγορος υπεράσπισης.

Οι τρεις δράστες ομολόγησαν ότι διέπραξαν την επίθεση, αλλά αρνήθηκαν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή. Παρόλα αυτά, ο δικαστής δήλωσε πως τα δεδομένα που ελήφθησαν από τα κινητά τους τηλέφωνα έδειξαν καταφανή σημάδια ακροδεξιάς στάσης.

«Και οι τρεις ήταν μέλη μιας ομάδας με τον τίτλο ‘Garage Swastika’ που αντάλλαζε μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Ένας από τους κατηγορούμενους αυτοαποκαλείτο «ο νέος Αδόλφος» και η γυναίκα κόμπαζε πως έμαθε στον γιο της, ηλικίας δύο ετών, να λέει «Heil Hitler».

Από την αρχή του χρόνου, περισσότερες από 200 επιθέσεις με στόχους ξενώνες προσφύγων έχουν σημειωθεί στη χώρα, με εξτρεμιστικά ακροδεξιά κινήματα να φέρουν την ευθύνη για σχεδόν όλες αυτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν προβεί σε σχετικά λιγοστές συλλήψεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μας καθώς και οι υπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, θεσπίζοντας μια ειδική υπηρεσία ερευνών και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση δεδομένων.

 

Σχετικά Νέα