(Βίντεο+Φώτο)Χιλή :Όταν η αστυνομική βαρβαρότητα γίνεται νόμος-Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

 

Πάνω από  5000 άτομα πήραν μέρος τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, σε διαδήλωση ώστε να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην φυλή Μαπούτσε, ώστε  να ανακτήσουν την  γη  τους από την λεηλασία της κυβέρνησης.

Το γεγονός οργανώθηκε από διάφορες  οργανώσεις που εδρεύουν στην νότια περιοχή της αρακουίνας την ιστορική πατρίδα των ιθαγενών ,η μεγαλύτερη ομάδα της χιλής.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ,η διαδήλωση ήταν μεγαλειώδης ,με το πλήθος του κόσμου να είναι οργισμένο με την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στην φυλή Μαπούτσε.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής όταν οι δεύτεροι κάνοντας χρήση χημικών και αυρών προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν 36 συλλήψεις και 4 αστυνομικοί να τραυματιστούν βαριά .

Η σύγκρουση των ακτιβιστών Μαπούτσε με την κυβέρνηση,έχει στοιχίσει τις ζωές , αστυνομικών και αγροτών ενώ δεκάδες Μαπούτσε έχουν σταλθεί στη φυλακή κυρίως για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας-περιουσίας .Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση κλέβει την γη της φυλής .

 

 


Η ιστορία της φυλής Μαπούτσε:

Οι Μαπούτσε (ισπ. Los mapuches), επίσης γνωστοί ως Αραουκάνοι, είναι ιθαγενής φυλή που κατοικεί σε περιοχές της κεντρικής, νότιας Χιλής, καθώς και της νοτιοδυτικής Αργεντινής, συμπεριλαμβνομένου και σημεία της σημερινής Παταγονίας. Οι ίδιοι αποκαλούνται ‘Μαπούτσε’, ενώ την ονομασία ‘Αραουκάνοι’ την έλαβαν από τους Ισπανούς αποίκους τον 16ο αιώνα. Κάποτε η επιρροή τους επεκτεινόταν από τον ποταμό Ακονκάγουα μέχρι το Χιλιανό Αρχιπέλαγος και επεκτάθηκε αργότερα ανατολικότερα μέχρι την αργεντίνικη πάμ-πα( λέξη της γλώσσας Κέτσουα που σημαίνει πεδιάδα). Σήμερα αποτελούν το 9% του πληθυσμού της Χιλής και το 80% από τους ινδιάνους που ζουν στην Χιλή. Είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην περιφέρεια της Αραουκανίας. Πολλοί όμως μεταναστεύουν στο Σαντιάγο για οικονομικούς λόγους. Συνολικά αριθμούν ένα εκατομμύριο άτομα.

Κατά την προκολομβιανή περίοδο ήρθαν αντιμέτωποι με τους Ίνκας, από τον βορρά, οι οποίοι απέτυχαν με αλλεπάλληλες προσπάθειες να κατακτήσουν την γη τους. Αργότερα, οι Ισπανοί κονκισταδόροι, από τον 16ο αιώνα, αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να τους υποτάξουν. Το 1553 αποτυχημένες ισπανικές επιθέσεις κατέληξαν στο θάνατο του Πέδρο ντε Βαλδίβια και στην καταστροφή πολλών βασικών αποικιακών οικισμών.

Οι Μαπούτσε δεν καταλήφθηκαν από τους Ισπανούς και παρέμειναν ανεξάρτητοι ως το 1883, οπότε και έγιναν τμήμα του κράτους της Χιλής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ πραγματοποιήθηκαν μαζικές διώξεις εναντίον τους.

Οι γλώσσες των Μααπούτσε ομιλούνται κυρίως στην Χιλή και σε λιγότερο βαθμό στην Αργεντινή. Τα δύο κύρια παρακλάδια είναι η Γουιγίτσε (Huilliche) και η Μαπουντούνγκουν (Mapudungun).

Κύριος λόγος ρήξης των Μαπούτσε με την σημερινή κυβέρνηση της Χιλής είναι η διανομή της γης που παλιότερα εκμεταλλεύονταν.

Πηγή:Wikipedia

Σχετικά Νέα