Βέλγιο: Αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να ταχθεί υπέρ της Σ. Αραβίας

Το θέμα της υπερψήφισης από το Βέλγιο της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για την επιτροπή του ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα, παίρνει μεγάλες διαστάσεις εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Mισέλ, επισημαίνει στο σημερινό κεντρικό της πρωτοσέλιδο η βελγική εφημερίδα De Morgen.

Η εφημερίδα σχολιάζει με επικριτικό τρόπο το γεγονός, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς επιχειρούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Στο κύριο άρθρο της μάλιστα, η εφημερίδα κάνει λόγο για «γκάφα» της βελγικής κυβέρνησης και χαρακτηρίζει «αποθέωση του κυνισμού» μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία να έχει λόγο για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και μάλιστα των γυναικείων. Από την πλευρά της, η De Standaard θεωρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι η υπόθεση αυτή με τη Σαουδική Αραβία «καίει» τον Ρέιντερς στον βαθμό που αποδεικνύεται ότι είχε δώσει τελικά το πράσινο φως για την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς της.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς «προφάσεις εν αμαρτίαις». Όπως παρατηρεί, οι Βέλγοι διπλωμάτες που έλαβαν την «επονείδιστη» αυτή απόφαση, φέρουν και οι δύο ακέραιη την ευθύνη, στο βαθμό που δεν αυτοσχεδίασαν, αλλά απλώς κλήθηκαν να εφαρμόσουν την επίσημη πολιτική.

Σχετικά Νέα