Βέλγιο:Δολοφονήθηκε υπεύθυνος ασφαλείας πυρηνικού εργοστασίου

derniereΈνας άνδρας δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη του Charleroi, δύο ημέρες μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Derniere Heure, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Η μετάδοση της είδησης ωστόσο, έγινε το πρωί του Σαββάτου για να μην προκληθεί πανικός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

AdTech Ad

Το θύμα εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας σε πυρηνικό εργοστάσιο. To Charleroi, πόλη στην οποία εστιάζονται τώρα οι νέες έρευνες, βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες, στις οποίες συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για εντοπισμό τρομοκρατών.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας πυροβολήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του. Όπως διαπίστωσαν οι αρχές, είχε κλαπεί το security pass που είχε στην κατοχή του και η ταυτότητα του. Σημειώνεται πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες φυλάσσονται τις τελευταίες ημέρες με αυξημένη φρούρηση, καθώς θεωρούνται στόχοι τζιχαντιστών.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν η δολοφονία-μυστήριο συσχετίζεται με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και με μελλοντικές τους κινήσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Jan Jambon, ανακοίνωσε επισήμως πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αλλά με 24ωρη φύλαξη από τον στρατό.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει η Derniere Heure, στην κατοχή ενός εκ των υπόπτων που συνελήφθησαν για τις επιθέσεις στο Παρίσι, βρέθηκε βίντεο στο οποίο καταγράφεται κορυφαίος Βέλγος επιστήμονας που εργάζεται σε πυρηνικό σταθμό ενέργειας. Υπήρχαν φόβοι πως θα γινόταν πιθανή απαγωγή του. «Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός βίντεο στο οποίο αναφέρθηκαν εφημερίδες και σχετίζεται με ένα πρόσωπο που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία», ανακοίνωσε άλλωστε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η ανακάλυψη αυτών των στιγμιότυπων «έγινε στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι» προσέθεσε η εισαγγελία. Η ταυτότητα του επιστήμονα δεν κοινοποιήθηκε.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα La Dernière Heure, ο άνδρας που «κατασκόπευαν» οι ύποπτοι είναι ο «διευθυντής του πυρηνικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Βελγίου».

Η Daily Mail δημοσίευσε πως τα αδέλφια Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, παρακολουθούσαν και εκείνοι τον καθηγητή πυρηνικής φυσικής, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν να αλλάξουν σχέδιο και να επιτεθούν στο σαφώς λιγότερο φρουρούμενο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση, μετά το μακελειό στον σταθμό μετρό και στο αεροδρόμιο, εκκενώθηκαν και τα δύο πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας.

Η δολοφονία της Πέμπτης, έρχεται να σημάνει νέο συναγερμό στις αρχές του Βελγίου, οι οποίες συνεργάζονται στενά με υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στην προσπάθεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων τζιχαντιστών εντός της Ε.Ε.

 

Σχετικά Νέα