Α.Τσίπρας στους Ιταλούς: Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα

Στον έλληνα πρωθυπουργό, στο ενδεχόμενο της επιλογής εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ και την ευχή του για «καλή τύχη» αναφέρεται ανάλυση της Corriere della Sera με τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία: “Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα”» στην οποία σημειώνεται ο συναγερμός της Moodys και έρευνες του Ευρωβαρόμετρου που δείχνουν ότι το 57% των Ιταλών υποστηρίζει το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε μερικές προσωπικότητες της Ιταλίας επειδή, ως έλληνας πρωθυπουργός, «είχε να παρουσιάσει πρόταση».

Οπως σημειώνεται: «πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε μερικές ιταλικές προσωπικότητες επειδή, ως έλληνας πρωθυπουργός, είχε κάποιες δικαιολογίες να παρουσιάσει μια πρόταση. Πρώτον, η συγγνώμη, ή τουλάχιστον η εξήγηση, ότι δεν δημιούργησε ούτε μια μικρή «τριβή στους επικεφαλής της ευρωζώνης που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον προϋπολογισμό της Ρώμης. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί θα ήμουν ο πρώτος που θα προκαλέσει υποψίες», είπε ο Τσίπρας, ο οποίος θυμάται σίγουρα πως η Ιταλία δεν έκανε τίποτα όταν προσπαθούσε απεγνωσμένα να μαλακώσει τις συνθήκες – τόσο αυστηρά – που ετίθεντο από το ευρώ προς την Ελλάδα. Τότε, ο Τσίπρας, έχοντας επίγνωση της υποχώρησης που σχεδίασε τον Ιούλιο του 2015, αφού μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ψηφοφόρων για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος (capital controls), έδωσε συμβουλές στην Ιταλία. “Θα έπρεπε να κάνεις σήμερα αυτό που θα κάνουν αύριο”, είπε. “Εάν αντ ‘αυτού έχετε άλλη ιδέα – πρόσθεσε, ίσως παραπέμποντας στην επιλογή εξόδου από το ευρώ που εκείνος αρνήθηκε – καλά, τότε καλή τύχη”. Καλή τύχη».

«Δεν χρειάζεται η εμπειρία ενός έλληνα πολιτικού για να καταλάβουμε ότι αυτό είναι που χρειάζεται όχι μόνο η ιταλική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη η χώρα», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα και παραθέτει τα δεδομένα και τις εξελίξεις στην οικονομία και την αντίδραση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στην ιταλική οικονομία. Είναι αυτό που εννοεί ο Τσίπρας όταν καλεί τους Ιταλούς να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουμε να το πράξουμε από ανάγκη όταν θα έχουν επέλθει βαρύτατες ζημίες στην ιταλική οικονομία», αναφέρει η Corriere della Sera, τονίζοντας το κόστος για την ελληνική οικονομία των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή και το σύνολο της ζώνης του ευρώ πιστεύουν ότι έχουν “το μαχαίρι”, επειδή βλέπουν που φαίνεται να κατευθύνεται η Ιταλία: η κρίση ρευστότητας για το χρέος στις αρχές του 2019, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια στην αγορά, αλλά οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν την τρέχουσα αποχή. Αυτή η κρίση, εάν έφτανε, θα κατέστρεφε τις τράπεζες ακόμη και πριν η κυβέρνηση χάσει την πρόσβαση στην αγορά», καταλήγει το δημοσίευμα

 

Σχετικά Νέα