Α.Τσίπρας στη Βουλή:«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας»


Για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας ενημέρωσε σήμερα το πρωί την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές.Ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να επισημάνει την απουσία και σιγή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το Eurogroup της Δευτέρας,λέγοντας χαρακτηριστικά:«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί».

Απέτυχε η κινδυνολογία και η καταστροφολογία

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για το Eurogroup ότι η χώρα πέτυχε διότι κατάφερε να κάνει τους θεσμούς να δεχτούν ότι πρέπει να δίνουν και όχι να παίρνουν όπως έκαναν μέχρι τώρα.

«Ευχαριστώ τον κ. Λεβέντη πως ήταν ο μόνος που θέλησε να μου καταθέσει ερώτηση. Αλλοι συνάδερφοί του κρύφτηκαν πίσω από μονολόγους και όχι να μιλήσουν ζωντανά στην βουλή. Θα είμαι εδώ κάθε Παρασκευή για όλους τους αρχηγούς, αρκεί να με ρωτάνε. Θα είμαι εδώ για να απαντώ και σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές. αλλοι κρύβονται αυτες τις ημέρες και φαίνεται και από τα έδρανα να στο κοινοβούλιο. Δεν ήταν συνηθισμένο αυτό που έγινε. Μέχρι τώρα επαιρναν και δεν έδιναν. Προχθές υπήρξε πρωτοτυπία και αυτό ήταν επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας. Οχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Δώσαμε εφάπαξ την 13η σύνταξη. Στο Eurogroup συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές για την αξιολόγηση», είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του στη βουλή.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την πρωτολογία  και τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι που έχει μια πρωτοτυπία. Στο σκέλος αυτό είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κάνει προσπάθεια σε δύο μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να πετύχει χωρίς επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία την δεύτερη αξιολόγηση.
Οσον αφορά στους στόχους είναι παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και ότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά.

Σας θυμίζω πέρυσι όταν ψηφίστηκε ο κόφτηςπολλοί έλεγαν ότι δεν θα καλυφθούν οι στόχοι και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Και τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού έλεγαν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι. Ψευδή όλα. Και δώσαμε 13η σύνταξη, με την ΝΔ να μην επικροτεί ένα μέτρο για πρώτη φορά στα 7 χρόνια παροχής στους συνταξιούχους.
Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και ενώ μας έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε το στόχο του 2016 τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα τον υπερβούμε.

Την ίδια στιγμή ενώ οι προβλέψεις για τους ρυθμούς της οικονομίας ήταν για ύφεση, τελικά τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι είχαμε ανάπτυξη κατά 0,3%. Δηλαδή 0,6% -07% πάνω από τις προβλέψεις.
Πάνω σε αυτά διαμορφώνονται οι συνθήκες για να κλείσει η αξιολόγηση.
Στο eurogroup έγινε ένα βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το βήμα είναι κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συμφωνήθηκαν οι αρχές και θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα τα τεχνικά κλιμάκια.

Πρώτον επιστρέφουν οι θεσμοί

Δεύτερον, από την αρχή των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη θέση ότι η πορεία της ελληνική οικονομία δεν επιτρέπει λήψη μέτρων λιτότητας. Αυτή η θέση που εκφράσαμε και εγώ προσωπικά και ο υποικ, οτι δηλαδή δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, και όταν το είπα με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη ότι είναι διαπραγματευτική τακτική. Αυτή η θέση όμως έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Με δεδομένο αυτό νομίζω υπήρξε την προηγούμενη Δευτέρα σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών, στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και του μείγματος της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
Οταν πας σε μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι θα κερδίσεις αλλά θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις.
Μέχρι τώρα το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε να χάνουμε. Και τώρα έχω την πεποίθηση ότι είχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό.
Συμφωνήθηκε να αφήσουμε πίσω τη διαρκή λιτότητα.

Τρίτο, δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ. Και μάλιστα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Αντιθέτως το πλαίσιο που συζητάμε είναι ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό σημαίνει ότι για οποιοδήποτε ευρώ επιβάρυνσης που θα ζητήσουν οι δανειστές θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.
Ακούσαμε και από τη ΝΔ και από δημοσιογραφικά χείλη, η οποία ελάφρυνση θα τελεί υπό την αίρεση της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.
(Απευθυνόμενος στον Τραγάκη: που είναι ο αρχηγός σας να μου κάνει μια ερώτηση; Η αφωνία σας είναι χαρακτηριστική. Μην εκτίθεστε, η ώρα του πρωθυπουργού είναι εδώ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει κρυφτεί τις τελευταίες ημέρες, ελπίζω να φανερωθεί, θα τον περιμένω).
Είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία και ακούσαμε να λένε ότι δεχτήκαμε μέτρα και ότι σε ότι αφορά τα θετικά θα είναι υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.
Αυτή τη στιγμή η Κομισιόν μέσω της Eurostat προβλέπει ότι με την κατάσταση ως έχει σήμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται και στο 2019 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. Οποιο μέτρο ψηφιστεί από το 2019 δημιουργεί χώρο για αντίστοιχη ελάφρυνση. Αν υπάρξουν μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 τότε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρο για μέτρα ελάφρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019.
«Δεν υπάρχει αίρεση για τα μέτρα ελάφρυνσης»

Αρα δεν υπάρχει προϋπόθεση και αίρεση για τα μέτρα ελάφρυνσης.
Παρά μόνο να συνεχιστεί η εντυπωσιακά θετική πορεία της οικονομίας και να κλείσει η αξιολόγηση.
Δεν θα ακούσετε από εμάς πανηγυρισμούς και θριαμβολογία.
Δεν κρύβουμε, βέβαια, τη χαρά μας που ακούμε από επίσημα χείλη, τους θεσμούς, να σταματήσει η λιτότητα.
Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.
Δεν κρύβω την απόδοση των ευσήμων στον Τσακαλώτο και στον Χουλιαράκη . Εσείς δεν μπορούσατε ούτε να το φανταστείτε όλο αυτό.
Και σήμερα, ειδικά ο κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα σενάρια της καταστροφής που είναι; Λέχθηκε ότι κρυολόγησε εγώ τον είδα χθες στα εγκαίνια του ΚΠΙΣΝ δεν μπορούσε να βγάλει μια γραπτή ανακοίνωση; Κ. Τραγάκη αν ο αρχηγός σας εμφανιστεί εγώ θα μείνω μέχρι το βράδυ για να του απαντήσω.
«Στη Νικολούλη για τον Τσακαλώτο»

Χθες τα στελέχη της ΝΔ αλλά και ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έχει στηθεί για να προστατεύει τη ΝΔ ανακάλυψαν ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι εξαφανισμένος. Δεν ξέρω αν πήγαν και στην Νικολούλη. Και ο Τσακαλώτος ήρθε χθες στη βουλή, θα έρθει και την Τρίτη και θα μιλήσει. Αυτό που αναμένουμε με ενδιαφέρον είναι πότε θα μιλήσει ο αρχηγός σας, είναι δύσκολο, γιατί βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Τέταρτο δεδομένο, της επί της αρχής συμφωνίας, διαμορφώνεται η δυνατότητα και αυτό θα είναι από τα σημαντικότερα θέματα, η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτά είναι τα δεδομένα, καταλήξαμε σε αυτό το περίγραμμα συμφωνίας, μετά από κοπιώδη προσπάθεια, γιατί δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή την πεπατημένη μας καλούσε να ακολουθήσουμε ο κ. Μητσοτάκης, να βάλουμε την υπογραφή της χώρας σε λευκά χαρτιά που θα συμπληρώνονταν με μέτρα αφαίμαξης της ελληνική κοινωνίας.

Εχουμε απόλυτη συναίσθηση για το χρονικό ορίζοντα που πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εξίσου σημαντικό με το πότε είναι και το πώς. Η συμφωνία της Δευτέρας επιτρέπει να κινηθούμε ταχύτατα, τόσο για τα μέτρα για το χρέος όσο και για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μόλις τελειώσει το πρόγραμμα.
Προτάσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι.

Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο που το κεντρικό στοχείο θα είναι η δημιουργία νέου πλούτου και όλα αυτά με την εκπλήρωση του στόχου μείωσης της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Εχουμε ήδη εκκινήσει το σχεδιασμό μας.
Πρωτοβουλία μας είναι για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας που θα ενισχύσει μέσω επενδύσεων την οικονομία. Διαπραγματευτικός στόχος που συζητάμε είναι να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία ότι όποιο ποσό δαπανηθεί για τα αντίμετρα δεν θα προσμετράται στον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Σχετικά Νέα