Α.Τσίπρας:Στόχος μας η σκληρή δουλειά -Χρειαζόμαστε τους νέους δίπλα μας

Ο Α.Τσίπρας στη σημερινή του ομιλία στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα,μίλησε για όλους και για όλα και εξήγγειλε  ένα νέο μοντέλο που πρέπει να θεσπιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ .

Τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το κόμμα να λειτουργήσει με όρους ενός νέου διπολισμού, «η λαϊκή παράταξη απέναντι στη συντηρητική παράταξη»,  προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία καλείται να εκλέξει νέο γραμματέα, να αναδείξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία και να χαράξει τις προτεραιότητες προς το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο ο κ. Τσίπρας πρότεινε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.i-eklogiki-stratigiki-tou-suriza.w_hr

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με αυτές «επιβεβαιώθηκε ο απόλυτος διαχωρισμός του εκλογικού σώματος, η ταξική ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τα λαϊκά στρώματα».

Και έθεσε ως ζητούμενο για το αμέσως προσεχές διάστημα τις αλλαγές στο κόμμα, προκειμένου να επιτευχθεί αντιστοίχηση με την εκλογική και κοινωνική βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να ανοιχτούμε στον κόσμο που μας στήριξε. Να ανοίξουν οι οργανώσεις μελών» και δήλωσε ότι «η πολιτική καχυποψίας και κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο οι εσωκομματικοί συσχετισμοί ελάτε με το σκεπτικό «λίγοι και καλοί έληξε οριστικά στις 20 Σεπτεμβρίου».

Μάλιστα, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για υπέρβαση των εσωκομματικών ομαδοποιήσεων, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι «η παραλειτουργία του κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε».

Επίσης ζήτησε,  να μην υπάρξει μαζική μετακίνηση κομματικών στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.

«Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες.  Να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.  Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους.  Και αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το κόμμα οφείλει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας.

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους.

» Από αύριο κιόλας ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε τις οργανώσεις, ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία».

Στην αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεκάθαρη εντολή, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα» και τόνισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

α). Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

β) την απομείωση του χρέους, και

γ). τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:

α). η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

β). η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

 •  Η έκδοση καρτών μετακίνησης για ‘Ατομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.
 •  Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.
 •  Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.
 •  ‘Αμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.
 • Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.
 •  Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
 • Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.
 •  Η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
 •  Η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους.

Ένα σύστημα που θα παίρνει από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα δίνει σε καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 •  Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
 • Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.

Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.

 •  Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.
 •  Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.
 •  Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.

Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.

 • Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
 •  Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.
 •  Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Σχολίασε παράλληλα ότι η νίκη του κόμματος στις 20 Σεπτέμβρη έφερε τους πρώτους καρπούς της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πορτογαλικός λαός πήρε τη σκυτάλη της ελπίδας και της αλλαγής από τον ελληνικό. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το Μπλόκο της Αριστεράς διπλασίασε την εκλογική του βάση και εκτοξεύτηκε από το 5,2% το 2011 στο 10,2%.

Μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα. Σειρά έχει το Δεκέμβρη η Ισπανία, με τους Podemos. Και τους πρώτους μήνες του 2016 η Ιρλανδία, με το Sinn Fein» είπε ακόμα.

Εκτίμησε ότι με σταθερά βήματα θα γίνει πράξη η σταδιακή μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης λιτότητας στην Ευρώπη.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι την επόμενη χρονιά, «η κυβέρνησή μας δεν θα είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στο νότο της Ευρώπης. Ότι θα λειτουργούμε σε πιο ευνοϊκές συνθήκες».

«Γιατί στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και αύριο και τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και προγραμματισμός δράσης και η εκλογή Γραμματέα Κ.Ε. και Πολιτικής Γραμματείας.

 

Σχετικά Νέα