Α.Τσίπρας:«Είμαι περήφανος για την επιλογή μου ότι δεν οδήγησα τη χώρα σε μια καταστροφή»(Video)

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Ο Αλέξης Τσίπρας,στην τελευταία του μέρα ως Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Alpha τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, δηλαδή υπέρ της αυτοδυναμίας.

Ωστόσο,σημείωσε ότι και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η προτίμησή του στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η έως τώρα συνεργασία τους ήταν έντιμη.

tsipΟ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα που έχει τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη καμπή να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να τον κρίνει, για να λογοδοτήσει, όπως είπε, για όσα έκανε ή δεν έκανε αυτούς τους μήνες της πρωθυπουργίας του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν ο λαός μας αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή». Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε. Ο πρωθυπουργός απέρριψε μια γενικότερη συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι αυτή δεν θα είναι εθνική ομάδα, αλλά «εθνική της διαπλοκής».

«Είμαι περήφανος για την επιλογή και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δεν οδήγησα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. To «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία με καλύτερα μέτρα. Σίγουρα, πάντως δεν πρόκειται για μια συμφωνία με τα μέτρα που θα θέλαμε».

Περιγράφοντας  το δίλημμα της 17ωρης κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μετά το τέλος αυτής της 17ωρης επίπονης προσπάθειας είχα ένα κρίσιμο δίλημμα στο μυαλό μου: αν θα σηκωθώ να φύγω όντας ήρωας για λίγες ώρες με τον λαό μου, με μια κατάρρευση της οικονομίας ή να πάρω το πολιτικό κόστος μέσα στο κόμμα μου και μέσα στον κόσμο που με ψήφισε και να προστατέψω τον κόσμο που είχε αποθηκευμένες τις οικονομίες του στις τράπεζες. Δεν μετανιώνω για το ότι επέλεξα το δεύτερο, ήταν μια πράξη ευθύνης»

Όσον αναφορά την προσφυγή στις εκλογές, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξάντλησε τα όρια της εντολής του Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν είχε δικαίωμα να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του σε διαφορετικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και σημείωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Σχετικά με τις εσωκομματικές διεργασίες και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι «ο εμφύλιος εντός της αριστεράς μέσα σε λίγες ημέρες που προκάλεσαν οι πρώην συντρόφοί του», οι ίδιοι που, όπως είπε, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν φόβους ότι αν «πέσει» μία τράπεζα θα τους πάρουν ελικόπτερα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και ο καθένας θα κριθεί από το πολιτικό του σχέδιο, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει εναλλακτική, βιώσιμη λύση, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και κυρίως αν υπήρχε κάποια μέθοδος που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα, θα ήθελε να την ακούσει.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί,λέγοντας μόνο πως όλοι κρινόμαστε, όπως κι ο ίδιος για τις επιλογές του.ενώ για τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα όταν στις 25 Ιουνίου οι Λαγκάρντ, Γιούνκερ και άλλοι αρνούνταν να τον ακούσουν όταν μιλούσε, είχε χάσει την αξιοπιστία του, ανέφερε.

Η δραχμή δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε επαναστατική επιλογή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,προσθέτοντας ότι όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τού μετέφερε το σχέδιο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «συνειδητοποιήσαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου».

Επίσης, είπε πως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε ότι χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε συμφωνία και πρόσθεσε ότι τον αδίκησε όταν στην αρχή συγκρότησε την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να επιτευχθούν οι στόχοι του χρέους, και για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα χειριστεί τα θέματα αυτά.

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα μείνει στην Ιστορία, καθώς ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό.

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση για το πώς θα εφαρμόσει ένα μνημόνιο στο οποίο δεν πιστεύει, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι τα μνημόνια απέτυχαν γιατί είχαν λάθος συνταγή και πρόσθεσε ότι αν δεν εφαρμοστεί είναι καλύτερα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε, αλλά το αν βγούμε από την κρίση, συνέχισε, εξαρτάται από το αν ο λαός και η κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό, για να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, για να πάμε σε αναδιανομή σταδιακά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Σχετικά Νέα