Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 29th, 2015

Α.Τσίπρας:«Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος»

tsipras1438089763O  Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ραδιόφωνο«στο Κόκκινο»σήμερα αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις που προέκυψαν από το Δημοψήφισμα και μετά.

Αρχικά,ο κ.Τσίπρας είπε «Μόνο υπερήφανοι πρέπει να είμαστε που δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν επιχειρούνται. Αρνητικοί, δυσμενείς συσχετισμοί διεθνώς, αλλά επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και την δυνατότητα εναλλακτικού δρόμου»ενώ τόνισε»πρέπει να γίνει νηφάλιος απολογισμός του 6μήνου της διαπραγμάτευσης δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα για την οικονομία είναι αναστρέψιμα», επεσήμανε.

Παράλληλα ,ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε  ότι «η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη». Χαρακτήρισε «μικρόμυαλους» όσους «πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα», προσθέτοντας  ότι «η συμφωνία είναι πύρρειος νίκη των δανειστών, αλλά ηθική νίκη της κυβέρνησης και της αριστεράς». «Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του ‘Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού».

Επίσης,ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής πέσαν πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια.Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου [και έφευγα από τη Σύνοδο Κορυφής της 12/7], την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελείωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων [μόνο], δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις».

Επιπλέον,πρόσθεσε»Οι θεσμοί δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι, αλλά στρατευμένοι σε ένα στρατηγικό σχέδιο,δεν υπήρχαν ‘καλές προθέσεις’, υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση» και πως αυτή αποτελεί την «απόλυτη επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου που ακολουθεί η Ευρώπη»,ενώ τόνισε «Είχαμε μπροστά μας μια αδιέξοδη ταπείνωση μιας κυβέρνησης. Ένα take it or leave it. Θα θυμάστε το «the game is over» Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε και υπογράμμισε ότι «έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, όλα στη φόρα και όλα ανοιχτά». «Έλεγα στο λαό και τη Βουλή τι ακριβώς σκοπεύω να κάνω. Είπα ακριβώς την αλήθεια και τον σχεδιασμό μου».

Ο Πρωθυπουργός αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε  «κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,το  ερώτημα δεν ήταν «ναι ή όχι στο ευρώ άλλα για την απόκτηση παραπάνω διαπραγματευτικής δύναμης»ενώ πρόσθεσε  «Δεν έπαιξα κορώνα γράμματα την ανθρωπιστική καταστροφή, την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων,η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές.Ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι ο λαός μας αγωνίζεται για το δίκιο του».

Παράλληλα,όσον αφορά τα  capital controls ο κ.Τσίπρας  σημείωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη παρά τη ζημιά που έχει προκληθεί ενώ υπογράμμισε ότι είναι  απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους,όπως είπε χαρακτηριστικά  «το χρέος θα συζητηθεί αμέσως μετά το 1ο review του Noεμβρίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανές πείραμα» την αριστερή κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η διακυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις τους θεσμούς της εξουσίας». Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις εκλογές στην Ισπανία, δηλώνοντας ότι «οι Podemos είναι η επόμενη φάση της αλλαγής στην Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο τόνισε   «την ίδια στιγμή που διαπραγματευόμασταν, ψηφίσαμε νόμους για την ιθαγένεια, το ποδόσφαιρο, τις φυλακές. Να μην μηδενίζουμε»ενώ πρόσθεσε  «Να θυμόμαστε ότι δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στα δάσος, ότι θα είναι όλα εύκολα». «Είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο. ΔΙαπραγματευτήκαμε σε ασφυκτικές συνθήκες. Υπήρχε διαρκής αγωνία για να ανταποκριθούμε στις εσωτερικές υποχρεώσεις.» .

Επίσης ο κ.Τσίπρας δήλωσε «Πρέπει να δούμε τα δεδομένα πριν και μετά τις εκλογές.Μην αναφέρεστε σε ομιλία μου του 2012. Δεν είπα πριν τις εκλογές ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με 1 νόμο».

Τέλος, αναφερόμενος  στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε »Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα. Η προσπάθεια να μετατραπεί ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο.Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη γι΄ αυτό».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, »Η πολιτική γραμματεία δεν είναι το μόνο κέντρο των αποφάσεων. Εκεί διασταυρώνονται τα κέντρα και συζητάνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αυτή η πραγματικότητα, μπορεί να είναι κατ’ άλλους η σύγχρονη λειτουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος. Αυτό μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν ένα κόμμα όμως ασκεί εξουσία, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Επιπλέον ο κ.Τσίπρας τόνισε »Όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές ειδάλλως θα πρέπει οι βουλευτές οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ενώ πρόσθεσε«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ την άλλη άποψη τη σέβομαι γι αυτό και δεν ζήτησα να υπάρχουν κυρώσεις και ζητώ να πάρει το κόμμα κάποιες αποφάσεις και να κινηθούμε με βάση αυτές τις αποφάσεις».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo