Αύριο η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – ΗΠΑ

Η προοπτική των διμερών σχέσεων και οι πολύ μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της αναμενόμενης πρώτης συνάντησης που θα έχουν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον αύριο Πέμπτη στη Βόνη στη Γερμανία με αφορμή τη σύνοδο της G20, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Στις 16 Φεβρουαρίου στη Βόνη προβλέπεται συνάντηση (του Λαβρόφ) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και αυτή προετοιμάζεται”, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

“Βεβαίως είναι προγραμματισμένο να εξεταστούν η διεθνής ατζέντα και οι κύριες διεθνείς κρίσεις, όσον αφορά τις οποίες οι χώρες μας συνεργάζονται και θα πρέπει να συνεργάζονται. Βεβαίως θα εξεταστούν επίσης και περιφερειακά ζητήματα”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν “κι άλλα σημαντικά θέματα (…) όπως οι διπλωματικές μας σχέσεις οι οποίες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο με την προηγούμενη κυβέρνηση”.

“Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων που βρίσκονται στη διμερή ατζέντα, τα οποία χρειάζονται και άμεσα επεξεργασία και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επεξεργασία”, πρόσθεσε.

Η συνάντηση Λαβρόφ-Τίλερσον γίνεται σε μια στιγμή που οι Ρώσοι αξιωματούχοι δείχνουν ολοένα και πιο ανήσυχοι για την αλλαγή τόνου του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευελπιστούσαν ότι θα προχωρούσε σε μια γρήγορη άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία και μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ διαβεβαίωσε χθες ότι “ο πρόεδρος (Τραμπ) είναι απίστευτα σταθερός στη στάση του απέναντι στη Ρωσία” και αναμένει “από τη ρωσική κυβέρνηση μια αποκλιμάκωση της βίας και την επιστροφή της Κριμαίας” στην Ουκρανία. “Δεν παραδίδουμε τα εδάφη μας”, απάντησε νωρίτερα σήμερα η Ζαχάροβα.

Παράλληλα ο Σπάισερ δήλωσε χθες ότι η θέση της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αλλάξει. “Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα στρατηγική μας των κυρώσεων για τη Ρωσία. Δεν έχω τίποτε να σας πω πάνω σε αυτό”, υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα