Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν σημαντική πόλη του νότου

Την ανακατάληψη της πόλης Σανγκίν, όπου αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είχαν υποστεί βαριές απώλειες πριν τη μεταφορά της ευθύνης για τον έλεγχό της στις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ—της «επαρχίας της παπαρούνας», της πρώτης ύλης για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης, των ναρκωτικών από τα οποία οι ισλαμιστές αντάρτες εξασφαλίζουν μέρος των εσόδων τους.

Οι Ταλιμπάν προέλασαν ξανά χθες στο Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στη νότια επαρχία Χελμάντ, που ήδη τελούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχό τους, κι αυτό πριν καν εξαπολύσουν επισήμως την εαρινή τους επίθεση.

Την κατάληψη της Σανγκίν, όπου αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είχαν υποστεί βαριές απώλειες πριν τη μεταφορά της ευθύνης για τον έλεγχό της στις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ—της «επαρχίας της παπαρούνας», της πρώτης ύλης για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης, των ναρκωτικών από τα οποία οι ισλαμιστές αντάρτες εξασφαλίζουν μέρος των εσόδων τους.

«Οι δυνάμεις μας αποσύρθηκαν από τα κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους την έδρα της αστυνομίας και τα γραφεία του κυβερνήτη», ανέφερε ο Όμαρ Ζουάκ και πρόσθεσε πως «προσπαθούν να τα ανακαταλάβουν».

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, επιβεβαίωσε αυτή τη σημαντική προέλαση των ανταρτών, η οποία εντείνει ακόμα περισσότερο την απειλή για την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Λασκάρ Γκα, η οποία είναι περικυκλωμένη εδώ και μήνες.

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του ότι η Σανγκίν έχει πέσει, διαβεβαιώνοντας πως οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις απλώς «μεταφέρθηκαν» δύο χιλιόμετρα νοτιότερα μετά την καταστροφή των κτιρίων στις μάχες. Οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν τους Αφγανούς στην εκκένωση, ανέφερε μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η Χελμάντ –η επαρχία με τη μεγαλύτερη συγκομιδή παπαρούνας που προορίζεται για την παραγωγή ηρωίνης στον κόσμο, το νότιο τμήμα της οποίας γειτονεύει με το Πακιστάν– βρισκόταν επί χρόνια στο επίκεντρο των επιχειρήσεων των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Όμως η επαρχία, λίγο λίγ0 ξέφυγε από τον κυβερνητικό έλεγχο και σήμερα θεωρείται πως ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ταλιμπάν.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον χειμώνα την προσεχή ανάπτυξη 300 Πεζοναυτών στην επαρχία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του NATO. Θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων το 2014.

Εξάλλου στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, άλλη μια επαρχία που είναι ασταθής, ένας αστυνομικός που σύμφωνα με τις αρχές συνδεόταν με τους Ταλιμπάν σκότωσε εννέα συναδέλφους του καθώς κοιμούνταν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Αζίζ Καμαουάλ. Το πρόβλημα αυτών των επιθέσεων, των λεγόμενων και «εκ των έσω», είναι ένα από τα οξύτερα στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σχετικά Νέα