Αυτοκινητοπομπή των YPG με αμάχους έπληξε η Τουρκία – «Μετέφερε τρομοκράτες και όπλα» λέει η Άγκυρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο τουρκικός στρατός σημειώνει ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή περίπου 30-40 οχημάτων της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχε πλησιάσει στην κύρια πόλη της περιοχής Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και επίσης ότι το τουρκικό πυροβολικό είχε στόχο το κομβόι αυτό που “μετέφερε τρομοκράτες, όπλα και πυρομαχικά”.

Ωστόσο οι YPG ανακοίνωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή που έφτασε αργά χθες στην Αφρίν μετέφερε αμάχους από την περιοχή Τζαζίρα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αφρίν, και από άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Μπιρούσκ Χασάκα, εκπρόσωπος των YPG στην Αφρίν, δήλωσε παράλληλα ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονταν με τα οχήματα αυτά. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων σκοτώθηκε ένας από τους επιβαίνοντες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και ότι ορισμένα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

“Η αυτοκινητοπομπή αυτή ήταν μια πράξη αλληλεγγύης προς τον πληθυσμό της Αφρίν, με την μεταφορά βοήθειας σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες”, δήλωσε επίσης στο Reuters.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο μήνα στην Αφρίν, με στόχο την εκδίωξη από εκεί των YPG, για τις οποίες θεωρεί ότι συνιστούν απειλή που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της. Η Άγκυρα αρνείται ότι έχει πλήξει αμάχους κατά την επιχείρησή της αυτή.

“Όπως πάντα δόθηκε όλη η προσοχή και δείχτηκε όλη η ευαισθησία που άρμοζε για να μην προκληθεί βλάβη σε αμάχους”, ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός. Βίντεο που γυρίστηκε από αέρος δείχνει μια σειρά από εκρήξεις και καπνό σε επαρχιακό δρόμο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο τουρκικός στρατός κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει να προκαλέσει βλάβη σε αμάχους και πρόσθεσε ότι λόγω αυτού παρατείνεται η διάρκεια της επιχείρησης. Ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί είχε απορρίψει προηγουμένως τις πληροφορίες για την πρόκληση από λάθος βλάβης σε αμάχους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερεύνησε τρεις επιθέσεις που έγιναν στην Αφρίν τον περασμένο μήνα, στις οποίες ο τουρκικός στρατός δεν απέτρεψε την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων. Οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός ενός καταυλισμού από σκηνές, ενός ορνιθοτροφείου και ενός σπιτιού προκάλεσαν τον θάνατο 26 αμάχων, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, σημείωσε.

“Φαίνεται ότι ευάλωτοι άμαχοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εκτοπισμό και τον θάνατο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας”, δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης αυτής που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία, το 2011, οι YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν ιδρύσει τρία αυτόνομα καντόνια στον συριακό βορρά. Τα εδάφη τους επεκτάθηκαν όταν νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με τη βοήθεια των ΗΠΑ, μολονότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στα σχέδιά τους για αυτονομία, όπως άλλωστε και η συριακή κυβέρνηση.

Αυτήν την εβδομάδα συμμαχικές της Δαμασκού πολιτοφυλακές αναπτύχθηκαν στην Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης. Η κυβέρνηση της Δαμασκού επέτρεψε επίσης σε Κούρδους μαχητές, πολίτες και πολιτικούς να διέλθουν μέσω του εδάφους της για να φτάσουν στην Αφρίν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ανακοίνωσή τους οι Μονάδες Προστασίας του Λαού κατηγόρησαν την Τουρκία ότι προσπαθεί να “δημιουργήσει ένα κράτος τρομοκρατίας και να αναγκάσει τους ανθρώπους σε μαζική φυγή” με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί και τους αυθαίρετους βομβαρδισμούς της Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Προπαγανδιστικό γράφημα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, που αναφέρει πως 415 τ.χλμ. έχουν «απελευθερωθεί» στην επιχείρηση στην Αφρίν, ενώ 1.873 «τρομοκράτες» έχουν «εξουδετερωθεί»

Σχετικά Νέα