Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Σεπ 24th, 2015

Αυτα είναι τα τρία ισοδύναμα για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις

lefta-syntaxiouchoiΌπως αναφέρει το Capital.gr, στα χέρια του ο υπουργός έχει τρεις προτάσεις που κάθε μια από αυτές προσπαθεί να ισορροπήσει τις μειώσεις σε 1,2 εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις. Αυτά είναι:

–   Εξόφληση οφειλών άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΤΕΑ. Στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 1,5 δις. ευρώ και ήδη μεθοδεύεται η  πλήρης αποπληρωμή τους μέχρι τέλος του 2016 (πχ από Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων).

–  Έμμεση εκμετάλλευση της ικανοποίησης των ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών φορέων (πχ του ΕΟΠΥΥ) προς τρίτους. Μέρος των επερχόμενων δόσεων του νέου δανείου το οποίο προβλέπει το νέο Μνημόνιο προορίζεται για τον παραπάνω σκοπό. Έτσι δεν θα είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη  για αυξημένη χρηματοδότηση πχ του ΕΟΠΥΥ από το κράτος και τα ταμεία. Η ελάφρυνση αυτή θα διευκολύνει την εξόφληση των χρεών των άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΤΕΑ.

–  Μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Το τελικό σχέδιο των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεπε μία τέτοια θέση, όπως το αρχικό.

 

Τα «ισοδύναμα» μέτρα τα οποία πρέπει να βρεθούν κατεπειγόντως είναι εκείνα που αφορούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), έτσι ώστε να μην ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2015 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , η οποία αναμένεται να φέρει μειώσεις έως 14% στις επικουρικές συντάξεις. Και αυτό λόγω του ελλείμματος 330-350 εκατ. ευρώ που διαμορφώνεται στο εν λόγω ταμείο.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo