Αυτές είναι οι ιλιγγιώδεις αμοιβές των μεγαλοστελεχών στις ελληνικές τράπεζες

bankmenΤα στοιχεία  δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία.

Όπως ανακοίνωσαν, καταβλήθηκαν μισθοί, σε περίπου τριάντα ανώτερα και ανώτατα στελέχη ύψους  άνω των 20 εκατομμυρίων  ευρώ.  Οι καταβολές  αυτές έγιναν μέχρι και το τέλος του 2014 με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.

Παρότι υπάρχει ως πλαφόν η αμοιβή ​του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Οι αμοιβές αυτές καταβλήθηκαν, παρά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος ο οποίος προσδιορίζει ως πλαφόν τις αμοιβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος είχε ανακοινώσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του στα επίπεδα των 7.500 ευρω το μήνα.

Τί δαπάνησαν για αμοιβές οι 4 συστημικές τράπεζες

Ωστόσο οι μηνιαίες απολαβές μελών της διοίκησης και ορισμένων ανώτατων στελεχών των τραπεζών ήταν προκλητικά υψηλότερες. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δαπάνησαν το 2014 περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές των στελεχών αυτών. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές, όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί.

Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ. ευρώ.

Στην κούρσα των αμοιβών ως πιο «καλοπληρώτρια» παρουσιάζεται  η Εθνική, καθώς η τράπεζα εμφανίζεται να έχει διαθέσει περίπου 7,622 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των αμοιβών που δημοσιεύει η Εθνική έχει συμπεριλάβει και πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή), σε αντίθεση με τις άλλες τρεις τράπεζες. Συνολικά οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το δε σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά, ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ. ευρώ.

Η πιο «χαμηλόμισθη» αναδεικνύεται η διοίκηση τηςΠειραιώς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η τράπεζα,. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ. ευρώ μεικτά.

Αμέσως λίγοτερο συντηρητική ήταν η Αlpha Bank η οποία διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ. ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης.

Η Alpha πλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Σαφώς πιο γενναιόδωρη ήταν στις αμοιβές της διοίκησης η Εurobank, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό περίπου 4,8 εκατ. ευρώ και άλλα 714.000 ευρώ για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

 

Σχετικά Νέα