Αυθαίρετο και το νέο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας – Πρόστιμο 150.000 ευρώ (βίντεο)

Με τον εφιάλτη της επόμενης έντονης βροχής ξυπνούν και κοιμούνται οι κάτοικοι στη Μάνδρα Αττικής. Παρά το γεγονός πως τον Νοέμβριου του 2017 «έσβησαν» άδικα 24 άνθρωποι από τις φονικές πλημμύρες, τα λάθη και οι παραλείψεις συνεχίζονται.

Αυθαίρετο και με τη «σφραγίδα» της πολεοδομίας Ελευσίνας το νέο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας στην κήτη του ρέματος της «Αγίας Αικατερίνης». Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον δήμο Μάνδρας φτάνει τις 150.000 ευρώ. Αυθαίρετο ήταν και το προηγούμενο αμαξοστάσιο, έως τον Νοέμβριο του 2017, που ήταν χτισμένο στο ρέμα «Σούρες». Μετά τις πλημμύρες απλά άλλαξε… ρέμα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως κρίθηκε αυθαίρετο, το νέο αμαξοστάσιο, συνεχίζει τη λειτουργία του ακόμα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha, τα βαριά οχήματα του δήμου που καταλύουν το αμαξοστάσιο, με την πρώτη έντονη βροχόπτωση θα καταλήξουν στην πόλη της Μάνδρας.

«Άμα βλέπουμε βροχή, έχουμε τον νου μας, να τρέξουμε», τονίζει εργαζόμενος στον δήμο.

Ακόμα και… νηπιαγωγείο πάνω στο ρέμα

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το «όργιο» αυθαιρεσιών που γινόταν στην πολύπαθη περιοχή της Μάνδρας, η οποία πνίγηκε δύο φορές μέσα στη λάσπη, με τους κατοίκους της να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους.

Αναλυτικότερα, λίγες ημέρες μετά το πόρισμα – «φωτιά» της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha» φέρνει στο φως μια περίπτωση, αρκετά χαρακτηριστική για τις αυθαιρεσίες που γίνονταν στη Μάνδρα. Συγκεκριμένα, ο δήμος Μάνδρας αποφάσισε να ανακατασκευάσει και να επαναλειτουργήσει ένα αυθαίρετο… νηπιαγωγείο, το οποίο είχε καταστραφεί στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017, καθώς ήταν χτισμένο μέσα στο μπαζωμένο ρέμα του κεντρικού δρόμου της πόλης. Αξίζει να αναφερθεί, πως τότε τα παιδιά είχαν γλιτώσει μόνο και μόνο επειδή «έτυχε» να βρέξει τις βραδυνές ώρες.

Το νηπιαγωγείο είναι χτισμένο επί της οδού Κοροπούλη στη Μάνδρα, ενώ σύμφωνα με τον Alpha λειτουργεί χωρίς… οικοδομική άδεια. Οι αγανακτισμένοι γονείς ζητούν άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για την εγκληματική αδιαφορία των τοπικών αρχών, καθώς από τύχη και μόνο, δεν χάθηκε κάποιο αγγελούδι.

Φόβοι και το ρέμα Σούρες

Αυτοψία στο ρέμα «Σούρες» πραγματοποίησε η ομάδα Drone Up υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Δημήτρη Β. Θεοδοσόπουλου, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π και τη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων της 15ης Νοεμβρίου 2017.

«Η ευρύτερη περιοχή σήμερα βρίσκεται σε ενεργό, δυνητικό κίνδυνο, μεγαλύτερο από αυτόν της 15ης Νοεμβρίου 2017. Ο λόγος είναι ο τεράστιος όγκος φερτών υλικών, εν αναμονή, εντός και περιμετρικά της κοίτης και των δυο χειμάρρων. Στην ουσία έχουν καθαριστεί οι δρόμοι, αλλά τα φερτά παραμένουν εντός της πορείας του νερού σε περίπτωση βροχής, καθιστώντας τον πλημμυρικό κίνδυνο πιο επίκαιρο από ποτέ», τονίζει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος που προσθέτει: «Οι δρόμοι που διασχίζουν τα ρέματα έχουν όλοι αποκατασταθεί με πρόχειρους χωματόδρομους οι οποίοι όμως λειτουργούν σαν φράγματα του νερού μιας και δεν έχει προβλεφθεί να μπει σε κανέναν τους, ούτε ένας σωλήνας για να περάσει ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα νερού. Αποτελούν δηλαδή πέρα από εμπόδιο στην πορεία του νερού, έναν νέο όγκο φερτών, που τελεί εν αναμονή, να κυλήσει στο ρέμα στην πρώτη απλή βροχή».

 

Σχετικά Νέα