Αστυνομικοί στην Αίγυπτο σκότωσαν έξι συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους

Έξι ανθρώπους που φέρονται να ήσαν συμπαθούντες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS – ΙΚ) σκότωσαν σήμερα άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του ΙΚ πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι πλησίαζαν στο κρησφύγετό τους στη Νταϊρούτ, μια πόλη στην επαρχία Ασιούτ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τους σκότωσαν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αστυνομία είχε λάβει πληροφορίες κατά τις οποίες «τρομοκράτες οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην ιδεολογία του ΙΚ κρύβονταν σε ένα ακατοίκητο ακίνητο».

Χρησιμοποιούσαν το διαμέρισμα αυτό ως «βάση για να προετοιμάσουν τρομοκρατικές ενέργειες στις επαρχίες του νότου».

Η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε μια βόμβα, πέντε αυτόματα όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικές στολές και «έντυπα (…) που περιείχαν ιδέες και συνθήματα της οργάνωσης» του ΙΚ.

Αφότου ο στρατός ανέτρεψε το 2013 τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έναν πολιτικό προερχόμενο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εξτρεμιστικές οργανώσεις —ειδικά η «Επαρχία του Σινά», η οποία έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος— έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών, σκοτώνοντας εκατοντάδες, κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο του Σινά.

Αν και το ΙΚ δρα κυρίως σε αυτή την περιοχή, διαπράττει επίσης επιθέσεις και αλλού στην Αίγυπτο, κυρίως στο Κάιρο.

Η οργάνωση στοχοθετεί επίσης τους τελευταίους μήνες τη χριστιανική μειονότητα: ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών στο βόρειο τμήμα του Καΐρου (45 νεκροί) στις αρχές του Απριλίου, καθώς και για άλλη μια επίθεση βομβιστή καμικάζι εναντίον μιας εκκλησίας στην καρδιά της πρωτεύουσας (29 νεκροί) τον Δεκέμβριο του 2016.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει επιβληθεί στη χώρα, η οποία κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών, παρατάθηκε για τρεις μήνες από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης του προέδρου —του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας— Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σχετικά Νέα