«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας

Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου, του υπουργείο Εξωτερικών αλλλά και η Βουλή ενόψει της ολοκλήρωσης της συζήτησης και της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος θα αναπτυχθούν τέσσερις φραγμοί με αστυνομικές κλούβες –στα λουλουδάδικα, την Ηρώδου Αττικού, την περιοχή του Ζαππείου και την Βασιλίσσης Όλγας. Τα αστυνομικά αυτά μέτρα στοχεύουν στην απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο των βουλευτών από το Κοινοβούλιο αλλά και την αποτροπή όσων θα ήθελα να εισέλθουν σε αυτό χωρίς να έχουν δικαιοδοσία ή άδεια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της αστυνομίας μπροστά στην είσοδο της Βουλής από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας θα υπάρξει μια «νεκρή ζώνη» που δεν θα αποτρέπει τους συγκεντρωμένους από το να προσεγγίσουν το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς στους δρόμους του κέντρου θα βρίσκονται περίπου 1.500 αστυνομικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της συζήτησης αλλά και η διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών δίχως παρατράγουδα και εντάσεις από διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κύρωση και εφαρμογή της.

Επιπλέον διπλές αστυνομικές διμοιρίες θα αναπτυχθούν στα σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ ομάδα της ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολεί και μέσα στον Εθνικό Κήπο.

Αστυνομικοί θα περιπολούν και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων ώστε να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Τέλος, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των συγκεντρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας – Κηφισίας).

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, καλεσε η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ραντεβού έχει οριστεί για τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης. «Η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» στο κάλεσμα που απευθύνει ζητά να μην πάει κανείς στη δουλειά του την Τετάρτη και την Πέμπτη, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα και να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών».

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Για τις 18.00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση μπροστά από τον Λευκό Πύργο, μετά από κάλεσμα που απευθύνθηκε διαδικτυακά. Ο διοργανωτής «Εθνικός Κήρυξ». Συγκεκριμένα «Στις 24 Ιανουαρίου, όσοι αδυνατούμε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα, δίνουμε την τελική μάχη στον Λευκό Πύργο την ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η μεγάλη στιγμή έφτασε για κάθε Έλληνα Πατριώτη. Για να υπερασπίσουμε την Τιμή και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Μακεδονίας».

Την ίδια ώρα, στις 18.00, μέλη αριστερών συλλογικοτήτων προγραμματίζουν συγκέντρωση στην Καμάρα. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν «Εν όψει της επίσπευσης των διαδικασιών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή καλούμε τους εργαζόμενους, την νεολαία, και τον λαό της πόλης, σε αντιίμπεριαλιστική, αντιπολεμική, αντιεθνικιστική, διεθνιστική και αντικυβερνητική διαδήλωση».

Τέλος, μισή ώρα μετά, στις 18.30, το ΠΑΜΕ δίνει ραντεβού στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία.

 

Σχετικά Νέα