Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Αυγ 8th, 2016

Αρ. Μπαλτάς: Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών

o-upourgos-paideias-aristeidis-mpaltas«Το Υπουργείο πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ιστορική Μονή Αρκαδίου και το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας

 Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, επισκέφθηκε την Ιστορική Μονή Αρκαδίου και ξεναγήθηκε στο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας σήμερα το πρωί, Δευτέρα. Στην επίσκεψη του στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και την Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, συνοδεύτηκε από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη. Εκεί ξεναγήθηκε από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτσόγλου στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, η οποία στεγαζόταν από το 2006 στην ιστορική Τράπεζα της Μονής και μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο ισόγειο της Ν.Δ. πτέρυγας, ένα από τα παλιότερα τμήματα της. Λίγο αργότερα, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελεύθερνας, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη και τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαο Σταμπολίδη. Σήμερα στις 8 το απόγευμα θα εγκαινιάσει την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

«Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά – Η αντιπολίτευση δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται»

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες για το Ελληνικό (αναλυτικά εδώ) ο κ. Μπαλτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά. Υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Είναι σαν να μην ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και να μην γνωρίζει τους νόμους βάσει των οποίων κινούνται τα ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις σε συνάρτηση με την πολιτιστική κληρονομιά. Επιλέγει να κάνει θόρυβο χωρίς λόγο».

Επίσης, επεσήμανε ότι «Το Υπουργείο πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών. Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια. Ο θόρυβος είναι αντιπολιτευτικός και δεν στηρίζεται πουθενά».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo