Απορρίπτει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για προκήρυξη εκλογών το Καράκας

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές, προειδοποιώντας την ότι, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό.
«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες, ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα. «Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή» δήλωσε ο Aρεάσα, τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας» ανέφερε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στη διεξαγωγή μιας επικοινωνίας κι ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας κι έχει ζητήσει την παραίτηση Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.
«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία κι έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ. Η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας» δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα