Αποκάλυψη Πάγκαλου 20 χρόνια μετά τα Ίμια: Αμερικανικά πλοία θα μπλόκαραν τους πυραύλους μας κατά των Τούρκων

ξκληκξηΣε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος 20 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, τονίζοντας πως τα αμερικανικά πλοία που έπλεαν τότε στην εποχή θα έριχναν στη θάλασσα όλους τους πυραύλους που θα εκτοξεύονταν εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αρκετά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.

«Μου λέει “δεν ήταν δύο αμερικανικά πλοία εκεί πέρα;”. Λέω “ναι, αυτά παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας”. “Ναι”, μου λέει, “αλλά πέραν αυτού, είχαν ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα”», είπε ο Θ. Πάγκαλος.

Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριο του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας. Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας», είπε με έμφαση.

 

Πηγή:Koutipandoras

Σχετικά Νέα