Απάντηση Κοντονή στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα των προαγωγών

Την πρόθεσή του να μην αποσύρει τη διάταξη με για τη μείωση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρεσίας στο Ανωτατο Δικαστήριο για την προαγωγή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ανακοίνωσε ουπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Σε συνεντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονης υπεραμύνθηκε της εν λόγω διάταξης απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία κατήγειλε μεθοδεύσει προκειμένου να επιλεξει η κυβέρνηση τους 3 νέους αντιπροεδρους του Αρειου Πάγου απο μια διευρυμένη δεξαμενή «αρεστών της».

Ο κ. Κοντονής αναφέρει μάλιστα ότι τη ρύθμιση αυτή είχε θεσμοθετήσει πρώτη η ΝΔ και σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Όπως ενημερώθηκα σήμερα, δεν είχε υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πριν από την έκδοση της χθεσινής ανακοίνωσης. Το πώς λειτουργούν είναι εσωτερικό τους ζήτημα και δεν υπεισέρχομαι. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να έχει συμβεί και το αντίστροφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επαναφέραμε τη διάταξη του νόμου 3472 του 2006. Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του Αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής.

Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό. Δεν έχουμε πρόθεση να αποσύρουμε τη διάταξη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί κάνοντας δήθεν διάλογο με αυτούς τους όρους. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ο διάλογος γίνεται στη Βουλή, με τις πολιτικές δυνάμεις, με τις θεσμοθετημένες ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στη Βουλή μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Αλλά να μας κατηγορεί η Ν.Δ.για αυτό που η ίδια είχε νομοθετήσει το 2006 είναι ανεξήγητο. Βρισκόμαστε προ των πυλών του φρενοκομείου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κατάσταση».

Σχετικά Νέα