Αν Ξανθός: Όσα υποσχεθήκαμε για την Υγεία πραγματοποιήθηκαν

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, είπε ότι «Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια», τονίζοντας ότι οι δυο υποσχέσεις που δόθηκαν, δηλαδή η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τηρήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ ανέφεραν ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας. Εκθέτοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου μίλησαν για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, για τα μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους, για τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, για τα ραντεβού που κλείνονται για μετά από έξι μήνες και για την αδυναμία νοσηλευτών να εξυπηρετούν τους ασθενείς στις εφημερίες καθώς αναλογεί ένας νοσηλευτής σε 50 άτομα. Οι εργαζόμενοι μίλησαν ακόμη για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για κλοπές που γίνονται.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι παρατάθηκαν και συνεχίζουν να παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και ότι για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σιγά – σιγά, ενώ τόνισε ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τους διορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε «επειδή για μας πρωτεύουσα σημασία έχει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, γι’αυτό δεν ερχόμαστε εδώ μόνο για να δούμε τα κτίρια και τις υποδομές, αλλά ερχόμαστε για να δούμε, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς, με το υπόλοιπο προσωπικό, που πραγματικά κρατάνε όρθιο το σύστημα υγείας. Αυτοί, που σε περίοδο δυσκολίας πολύ μεγάλης και στενότητας δημοσιονομικής, κράτησαν σε πολύ υψηλό βαθμό τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αυτή είναι μία συνεισφορά εξαιρετική που η Πολιτεία οφείλει να τη σέβεται να την επαινεί και να προσπαθεί να είναι όσο γίνεται πιο εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να υπάρχει μια κανονικότητα στις αμοιβές και στο υπερωριακό έργο, το οποίο καταβάλλεται. Υπάρχουν βεβαίως επιμέρους προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να τα περιορίζουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης των δημόσιων νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών χρόνων.

«Πιστεύουμε ότι τη φετινή χρονιά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορέσουν να σταματήσουν να παράγουν πια ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας στον εφοδιασμό τους και στην επάρκεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. Είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση αυτή και θεωρώ ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού.

Σχετικά Νέα