Ανώτατο Δικαστήριο ΕΕ: Όχι στη χρήση θρησκευτικών συμβόλων σε χώρους εργασίας

Πρώτη απόφαση για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας, από το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ. Πότε οι εργοδότες θα μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση εμφανών συμβόλων.

ο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε το δικαίωμα των εργοδοτών να απαγορεύουν τη χρήση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, όπως η μαντίλα, στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου “η απαγόρευση των εμφανών πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών συμβόλων”, πρέπει να βασίζεται μόνο σε εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας που προβλέπει όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν “ουδέτερο ντύσιμο”, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσωπικής απαίτησης του εργοδότη απέναντι σε συγκεκριμένο εργαζόμενο.

“Ένας εσωτερικός κανόνας μία επιχείρησης που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση” αναφέρεται στην απόφαση.

“Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», διευκρινίζει το Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιλήφθηκε του θέματος μετά από προσφυγές δύο γυναικών από το Βέλγιο και τη Γαλλία, που απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τις μαντίλες τους, μετά από σχετική οδηγία του εργοδότη τους.

Το θέμα της απαγόρευσης της μαντίλας έχει απασχολήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, η οποία συχνά έχει υπογραμμίσει την ανάγκη διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Φωτογραφία: AP Images/Thomas Kienzle

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα