Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων-παράνομων μεταναστών

Μία αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του European Ideas Network, επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με θέμα «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Σταθερότητας στη Μεσόγειο».

«Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν μπορούν οι κοινωνίες μας να αντέξουν και δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να το αντέξει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει Ένωση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα και υπενθύμισε πως όταν άρχιζε η ελληνική Προεδρία τον Ιανουάριο του 2014 και ήδη είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, τα ελληνικά νησιά ήταν σε μεγάλο βαθμό «σφραγισμένα».

«Στις αρχές του 2015, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Και η προηγούμενη πολιτική μας άλλαξε, επίσης. Και τα σύνορα μας «άνοιξαν»», επισήμανε και πρόσθεσε πως σήμερα υπολογίζεται ότι οι αληθινοί πρόσφυγες είναι περίπου το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, να δεχθούμε τους πρώτους και να αποθαρρύνουμε τους δεύτερους.

Σχετικά Νέα