Ανοιχτός σε θεσμικές παρεμβάσεις στο αγροτικό ο Αποστόλου

«Οι συναντήσεις με τους αγρότες μας κάνουν σοφότερους και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,

Ο κ. Αποστόλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι «η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών», ωστόσο εμφανίζεται πρόθυμος για παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο.

Δηλώνει επίσης ότι «οι φετινές κινητοποιήσεις είναι μικρότερες, δεν έχουν βάση και δεν μπορεί να καταλάβει την επιμονή των αγροτών στα θέματα της φορολόγησης και ασφαλιστικού».
Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ τι αποκομίσατε από τη συνάντηση που είχατε σήμερα με αγρότες του Ηρακλείου;

Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Από τη δική τους πλευρά, τέθηκε ως βασικό θέμα η οργάνωση των παραγωγών, κυρίως μέσα από τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων τους και της προώθησής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα έλεγα ότι από τη δική μας πλευρά βγήκαμε σοφότεροι, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν οι ίδιοι όσα εκφράζουν στις συναντήσεις μας. Ταυτόχρονα, αναφερθήκαμε στη διαδικασία που ολοκληρώνουμε αυτή την περιόδο και αφορά στα κριτήρια οργάνωσης των ομάδων παραγωγών που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία εφαρμογής του νόμου.

Οι ίδιοι επισήμαναν ότι καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και γι’ αυτό εξάλλου ήρθαν και σήμερα εδώ, μη υιοθετώντας μορφές πάλης που δημιουργούν γενικότερα προβλήματα στην κοινωνία. Θα έλεγα κλείνοντας ότι πρόκειται για μια από τις συναντήσεις που ο διάλογος έχει ουσιαστικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Γι’ αυτό λοιπόν τους ευχαριστώ για τη σχετική συζήτηση.

Δεδομένου ότι είναι παραγωγικές συναντήσεις, γιατί δεν γίνονται πιο συχνά; Θα ακολουθήσουν και άλλες;

Τέτοιες συναντήσεις κάνουμε συνεχώς, άσχετα εάν δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα. Θα κάνουμε, για παράδειγμα, μια συνάντηση με τους εκπροσώπους απ΄ολη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών που πραγματικά, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές, θα τους ακούσουμε. Και μην ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπροσώπους των αγροτών της κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις βγαίνει και θα βγει κάτι ουσιαστικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη στοιχειοθέτηση από την πλευρά των αγροτών των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος. Από τη δική μας πλευρά, αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον αγροτικό κόσμο με δεδομένες βέβαια τις συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας σε σχέση με άλλες χρονιές;

Σίγουρα. Όπως φαίνεται έως σήμερα, δεν συγκρίνεται -τουλάχιστον από πλευράς συμμετοχής- η φετινή με την περασμένη χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Αυτό που λέω εγώ εδώ και καιρό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις να έχουμε συζητήσει και οι ίδιοι να έχουν στοιχειοθετήσει τα αιτήματά τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα ολοκληρώσουμε έναν κύκλο συναντήσεων και εκείνοι θα εκτιμήσουν την πορεία τους.

Θα δούμε δηλαδή τα περισσότερα αιτήματά τους να ικανοποιούνται με αυτή τη σειρά συναντήσεων;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για ακόμη μία φορά. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν λάβει ήδη το 2016. Από κει και πέρα, θέματα που έχουν σχέση με θεσμικές παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις.

Θα λέγατε ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόμπος που σας εμποδίζει να έρθετε σε μια τελική συνεννόηση ή είναι επί μέρους οι διαφωνίες που σας χωρίζουν;

Εάν υπήρχαν πραγματικά μεγάλα θέματα, τα οποία εμποδίζουν τη συζήτηση θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγε. Θα πω όμως για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.

Σχετικά Νέα