Ανοδική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά, κόντρα στη μεταβλητότητα και στις επιλεκτικές πωλήσεις, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα μέσα σε ένα περιβάλλον αύξησης της αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,53% στις 635,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.691,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,99% στις 396,86 μονάδες.

Με τα τεχνικά του δεδομένα «παίζει» για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται μεν να διατηρήσει την ανοδική ορμή που κορύφωσε στις 22 Ιανουαρίου, αλλά πετυχαίνει να κρατήσει τα θετικά πρόσημα, που καταγράφει τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Πράγματι, μετά από ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα θα προσπαθήσει να κάνει το 6×6, χωρίς βέβαια αυτό να μεταφράζεται σε σημαντικά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη. Επί της ουσίας, από τις 609 μονάδες, που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 18/1, κινείται πλέον πάνω από τις 632 μονάδες, ένα επίπεδο που θα πρέπει να κρατήσει στο κλείσιμο της εβδομάδας, προκειμένου να μπει στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα με καλύτερες προϋποθέσεις.

Σε αυτό το εγχείρημα βέβαια, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμπεριφορά των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη όμως να συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του κίνηση με μειωμένη πλέον ορμή. Ο δείκτης από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 11,5%, την ώρα που ο γενικός σημειώνει κέρδη 3,10%.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Γιάννης Γιαπράκης της VitalFinance, βασικό χαρακτηριστικό της πρόσφατης πλαγιοκαθοδικής κίνησης του είναι οι ενδιάμεσες και χωρίς προφανή αιτία μικρές ανοδικές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τρέχουμε το πολύ τελευταίο καθοδικό στάδιο της κίνησης από τις 1042,30 μονάδες (όπου και τελείωσε το μεσοχρόνιο διορθωτικό από τον Φεβρουάριο του 2016 με την μορφή ενός «τριγωνικού» σχηματισμού όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα).

Οι μικρές αυτές ανοδικές εξάρσεις παραπέμπουν σε προσεκτικές αγορές από το λεγόμενο και «smart money» που ενδεχομένως εκτιμά ότι χρονικά απέχουμε ελάχιστες εβδομάδες από την αντιστροφή της κίνησης και δρα αναλόγως προσπαθώντας να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή «μέση τιμή κτήσης», προσθέτει ο κ. Γιαπράκης.

Στο ταμπλό τώρα, μετά το χθεσινό come back, η Εθνική σήμερα σημειώνει κέρδη 2,59%, με τις Eurobank, Grivalia, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Φουρλής, Alpha Bank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με κέρδη ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Aegean.

Στον αντίποδα, απώλειες της τάξεως του 2,38% σημειώνει η Πειραιώς, με τις Τιτάν, Motor Oil και ΟΤΕ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα