Ανοδικά αντιδρά η τουρκική λίρα στα αποτελέσματα των εκλογών

Ανοδικά αντιδρά η τουρκική λίρα στα αποτελέσματα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη γείτονα χώρα, με τα οποία διατηρείται στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα ενισχύεται 1,1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί να σημειώνει άνοδο μέχρι και 1,8% στις συναλλαγές στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που σχολιάζουν ότι οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης για το νόμισμα θα είναι βραχύβιο, καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις παρατεταμένες ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα.

“Στο παρελθόν, τα τουρκικά assets έχουν ανταποκριθεί θετικά σε πολιτικές εξελίξεις που θεωρήθηκαν ότι αυξάνουν την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και υπόνοιες ότι θα αναμειχθεί πιο ενεργά στη νομισματική πολιτική- έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση επανεκλογής του”, αναφέρει η Goldman Sachs σε note της πριν από τις εκλογές.

Ο Erdogan έχει περιγράψει τα υψηλά επιτόκια ως “τη μητέρα και τον πατέρα όλων των κακών”. Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η προτίμησή του στα χαμηλότερα επιτόκια, αποτρέπει την κεντρική τράπεζα της χώρας από το να υποστηρίξει το νόμισμα και να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα τελευταία 10 χρόνια, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει τα τρία τέταρτα σχεδόν της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Σχετικά Νέα