Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Φεβ 27th, 2016

«Ανοίξτε τα σύνορα» -Διαμαρτυρία έξω από την αυστριακή πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας (Βασ.Σοφίας 4) πραγματοποιήθηκε στις 13.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης, η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος – Όχι στον πόλεμο», με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης της χώρας στο προσφυγικό πρόβλημα και το κλείσιμο των συνόρων.

Πηγή φώτο : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φώτο : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εικόνες στην Ευρώπη. Η μία είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και η άλλη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η Ευρώπη που επιμένει να είναι ανοιχτή και φιλόξενη, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις -όπως αυτή της Συνθήκης της Γενεύης- και από την άλλη η Ευρώπη φρούριο, η Ευρώπη της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν να είναι εχθρικός στρατός, που στρατικοποιεί το Πρσφυγικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Όσο αυτοί κλείνουν τα σύνορα, εμείς θα ανοίγουμε αγκαλιές» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που καλούσε σήμερα το μεσημέρι , στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αυστριακής κυβέρνησης «που πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων».

Οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν πανό μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας με τη λέξη «Ανοιχτά Σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ένα άλλο που ζητούσε «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες/stop wars, safe passages». Ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και κατά της ΕΕ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

Το γεγονός καλύφθηκε δημοσιογραφικά από ελληνικά, αλλά και από πολλά διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία δήλωσε ότι «δυστυχώς η Ευρώπη ζει και πάλι τις μαύρες σελίδες της δεκαετίας του ’30. Οι αρχές της γαλλικής επανάστασης «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» βρίσκονται καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια. Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και οι ευρωπαίοι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάψουν να παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου».

Το «παρών» έδωσε και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου των αριστερών ινστιτούτων transform! Europe, ο οποίος τόνισε ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας του δεν συμφωνούν με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo