Αννέτα Καββαδία: Δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία

kavadia1460098691Μεταξύ άλλων, η βουλεύτης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αννέτα Καββαδία, τόνισε: «Αν έχουμε διδαχθεί κάτι από την κρίση νομιμοποίησης της Ένωσης, αυτό είναι ότι χωρίς δημοκρατία, Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες του κόσμου θέλουν, απαιτούν να ακουστεί η φωνή τους. Χρέος μας ως κοινοβουλευτικοί είναι να τους δώσουμε τη θεσμική δίοδο που θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους».

Τον κεντρικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην κάλυψη του κενού δημοκρατικής νομιμοποίησης της ΕΕ υπογράμμισε η βουλεύτης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αννέτα Καββαδία, στην παρέμβασή της στις εργασίες της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) που διεξάγονται στην Μπρατισλάβα: «Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε τόση ένταση το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποτέ άλλοτε τα θεσμικά κενά στην αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν ήταν τόσο εμφανή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν η προοπτική της απαξίωσης, ακόμα και της αποδόμησης, της Ένωσης τόσο ρεαλιστική. Αν τα πρόσφατα κοσμοϊστορικά γεγονότα δεν μας έχουν πείσει ακόμα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον τρόπο που έχει δομηθεί πολιτικά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα τελευταία χρόνια, αναρωτιέται κανείς τι άλλο χρειάζεται να δούμε. Η εξασθένιση της παρεμβατικής και ελεγκτικής δύναμης των εθνικών κοινοβουλίων είναι πρόβλημα. Δεν είναι βήμα προς την ομοσπονδιακή ολοκλήρωσης της Ευρώπης, αλλά πισωγύρισμα. Αν η Ένωση δεν έλκει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται πρωτίστως στα εθνικά κοινοβούλια, τότε δεν έχει κανένα μέλλον».

Στη συνέχεια, η βουλεύτης του ΣΥΡΙΖΑ  πρότεινε να αποκτήσουν τα εθνικά κοινοβούλια ουσιαστικά καθήκοντα και εξουσίες στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι και να καταστούν ισότιμοι θεσμικά παράγοντες και συνδιαμορφωτές της ευρωπαϊκής έννομης τάξης: «Οι εξουσίες αυτές οφείλουν να υπερβαίνουν κατά πολύ όσα ισχύουν σήμερα σχετικά με τη δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων να ενημερώνονται για τις ευρωπαϊκές νομοθετικές προτάσεις και να συμμετέχουν στον έλεγχο τήρησης της αρχής της επικουρικότητας, στη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών και στη διαδικασία ένταξης νέων κρατών μελών. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο και οριζόντιο δίκτυο, συνεργασίας, ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών και, τέλος, κοινής δράσης μεταξύ των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, και μάλιστα με θεσμική υπόσταση. Με άλλα λόγια, ένα δίκτυο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που θα λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού πολιτικής δράσης και ως βάση για την παράλληλη εξέλιξη του κοινοβουλευτισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Είναι, επίσης, ανάγκη να εντάξουμε στο ίδιο πλαίσιο την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνδέοντάς την με την COSAC και δίνοντας στο δίκτυο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μια πραγματικά πανευρωπαϊκή διάσταση».

Κλείνοντας την παρέμβαση της, η Αννέτα Καββαδία τόνισε: «Αν έχουμε διδαχθεί κάτι από την κρίση νομιμοποίησης της Ένωσης, αυτό είναι ότι χωρίς δημοκρατία, Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες του κόσμου θέλουν, απαιτούν να ακουστεί η φωνή τους. Χρέος μας ως κοινοβουλευτικοί είναι να τους δώσουμε τη θεσμική δίοδο που θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους».

Σχετικά Νέα