Ανδ.Νεφελούδης:«Δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις»

ypkΜιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κ. Νεφελούδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, ωστόσο, εξήγησε ότι δεν καθορίζει τη βιωσιμότητα ως προς τις κύριες συντάξεις αλλά αφορά τη διαδικασία σταθεροποίησης του συστήματος στο διηνεκές.

«Βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού, τόνισε ο ίδιος, θα είναι η εθνική σύνταξη και επισήμανε ότι αν ίσχυε από σήμερα θα ήταν της τάξης των 384 ευρώ μηνιαίως. Όπως διευκρίνισε ο κ. Νεφελούδης, το ύψος της καθορίζεται από το 60% του εισοδήματος φτώχειας και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι η αναλογική σύνταξη «κι εκεί γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης».«Εμείς θα προσπαθήσουμε για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Εξήγησε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς θα «καθίσει πάνω σε ένα 25% ανεργίας και σε ένα 15% τουλάχιστον ανασφάλιστης εργασίας» κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον σχεδιασμό ενώ όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Επανέλαβε ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις αλλά και δεν θα συγχωνευθούν κύριες και επικουρικές.

Από τη μεριά του, ο Στέλιος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι οι δανειστές πιέζουν για περικοπές όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει βάλει κάποια όρια, διαβεβαίωσε ότι το Μαξίμου έχει μια γραμμή και λέει ότι θα την τηρήσει ενώ μίλησε για ανάγκη συνολικότερης αναμόρφωσης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι τα οικονομικά δεδομένα «πάνε πολύ καλύτερα από ο, τι τα προϋπολογισμένα για το 2015» κάτι που θα δώσει «δυνατότητα για χειρισμούς στην κυβέρνηση».

Σχετικά Νέα