Αποκλειστικό: Ανατροπή της τελευταίας στιγμής στην πΓΔΜ – Περνάει η συμφωνία;

 

 

 

Από μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν πάρει “φωτιά”.

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Eίναι γεγονός πως η συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην σταθερότητα των Βαλκανίων και θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Η ανατροπή έγινε – Με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ

Οι “ζυμώσεις” στα Σκόπια είναι καθημερινές, ενώ σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για να δοθεί το στίγμα για την μετέπειτα πορεία της πΓΔΜ, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Πολλοί αναλυτές, αναφέρουν πως η συμφωνία ήδη έχει “βυθιστεί”, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είχε αναφέρει ότι κανείς βουλευτής του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες δυσκολευόταν να συγκεντρώσει πλειοψηφία  δύο τρίτων στην ψηφοφορία, δηλαδή, τουλάχιστον 8 βουλευτών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος, ωστόσο, σήμερα εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι υπάρχει διάθεση να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από “μπαράζ” παρεμβάσεων στη μυστική συνεδρίαση που είχε χθες αργά το βράδυ το VMRO-DPMNE.

Κατά την συνεδρίαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση  από τους διεθνείς ισχυρούς παίκτες που στηρίζουν την συμφωνία και θέλουν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ελλάδα να είναι εκείνη η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Το κοντινό μέλλον θα δείξει εάν θα περάσει η συμφωνία, καθώς οι πιέσεις είναι μεγάλες και η κατάσταση ρευστή, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να αλλάζουν διαρκώς.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα