Αναστασιάδης: Λύση στα μέτρα της Τουρκίας δεν είναι λύση

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία ο Τ. Erdogan, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι από πλευράς Erdogan «υπάρχει μόνον η ρητορική, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι η λύση». Το μέγα ερώτημα, σημειώνει, είναι τί είδους λύση θέλει. «Αν είναι λύση στα μέτρα τουρκικών προδιαγραφών, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τους Ελληνοκυπρίους», τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, M. Akinci, από την συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι «οι υπερβολές και ιδιαίτερα οι αιτιάσεις για αποχώρηση από τις συνομιλίες δεν είναι παρά τα προβλήματα, που ενδεχομένως δημιουργούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας για όποια κίνηση μπορεί να παραβλάψει τις επιδιώξεις του Προέδρου Erdogan σε σχέση με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου».

Στην συνέντευξη του, ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί ότι ο χάρτης Akinci για το εδαφικό δεν είναι ικανοποιητικός, γιατί «δεν περιλαμβάνει περιοχές ζωτικής σημασίας, περιοχές οι οποίες να δίνουν την δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι:

-Οι τουρκικές εγγυήσεις και η παραμονή τουρκικού στρατού, μετά τη λύση του Κυπριακού, δημιουργούν από την μια ένα είδος εξάρτησης της υπό εγγύηση πολιτείας και από την άλλη σαφή απειλή κατά της ελληνοκυπριακής πολιτείας.

-Η παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους υπηκόους θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κυπριακού Ελληνισμού.

Στο ερώτημα, αν μετά τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι κατάλληλο το κλίμα για να γίνει δημοψήφισμα για το Κυπριακό ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν βλέπω χρονικό ορίζοντα, εάν και εφ’ όσον η λύση θα είναι τέτοια που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, χωρίς να παραγνωρίζει και εκείνες της τουρκοκυπριακής». Προσθέτει ότι δεν συσχετίζει τη λύση του Κυπριακού με της προεδρικές εκλογές ή τις όποιες εκλογές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν ένα πρόσχημα για επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία ενώ χαρακτήρισε ατυχέστατη και αναίτια λαϊκίστικη προσέγγιση από πλευράς Βουλής την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος την παρούσα χρονική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι υπάρχει καθημερινή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά συμπλήρωσε ότι δεν θα εξυπηρετούσε κάθοδος του Έλληνα πρωθυπουργού αυτή την περίοδο στην Κύπρο.

Για όσα συνέβησαν στο Μον Πελερέν και τη Γενεύη και στις αναφορές για πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση είναι περισσότερο από άριστες. “Υπάρχει πλήρης συνεργασία, χωρίς την παραμικρή διαφωνία, και στους στόχους και στους χειρισμούς”, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Όσον αφορά την πολιτική στο Κυπριακό του νέου Αμερικανού Προέδρου, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι είναι πρόωρο ακόμη να διαφανούν οι προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ωστόσο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας νέων καναλιών ώστε συνεχιστεί η στενή σχέση με τις ΗΠΑ.

 

Σχετικά Νέα