Αισιόδοξος ο Αναστασιάδης για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016

anastasiadis_13 (1)

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για οικονομική και τεχνική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, εφόσον υπάρξει συμφωνία, απηύθυναν από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάσει του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων, και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής βάσει των αρχών της Ε.Ε.».

Υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε, συγκλίσεις, αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. «Δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα, αλλά πιστεύω ότι το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης», είπε.

Ο κ. Ακιντζί μετέφερε την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των Τουρκοκυπρίων για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε.».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα ωφελήσει, όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά θα βελτιώσει και τις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της επανενωμένης Κύπρου.

Σχετικά Νέα