Άρθρο του Σπύρου Κότσια-Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του Χρέους οι Δύο Βασικοί Πυρήνες της Νέας Κυβερνητικής Πρότασης

Η Σοσιαλιστική Προοπτική σε προηγούμενο δελτίο τύπου είχε εκφράσει την άποψη ότι η Κυβέρνηση εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής των δανειστών θα έπρεπε να διακόψει τις συζητήσεις μαζί τους, να καταγγείλει αυτή την πρακτική και να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση όλων εκείνων των μέτρων τα οποία προεκλογικά είχε υποσχεθεί στον Ελληνικό Λαό. Δυστυχώς δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος και να φθάσουμε σήμερα στο σημείο να μας στέλνουν τελεσίγραφα τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων που κατεδαφίζουν την κοινωνία και καταστρέφουν ότι απόμεινε όρθιο, μετά πέντε χρόνια μνημονίων, από   την Ελληνική Οικονομία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ήταν φυσικό, απέρριψε το τελεσίγραφο των τοκογλύφων, αφού η αποδοχή του με developmentμαθηματική ακρίβεια,   θα σήμαινε πολιτική αυτοχειρία  όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρη την αριστερά. Ταυτόχρονα προκήρυξε τη διεξαγωγή  δημοψηφίσματος με το ερώτημα – εάν οι Έλληνες αποδέχονται η όχι τα σκληρά και παράλογα μέτρα των δανειστών. Η αναγγελία του δημοψηφίσματος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους τοκογλύφους και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Ο Ντάϊσελμπλουμ αρνήθηκε την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για λίγες μέρες προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στο Ντράγκι να δικαιολογήσει το κλείσιμο της χρηματοπιστωτικής ροής προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ δεν διστάζουν, με τον κυνισμό που τους διακρίνει, να απειλούν ανοιχτά πως αν οι έλληνες ψηφίσουν όχι στα μέτρα αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι επικροτούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε και ο ΓΟΎΝΓΚΕΡ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ενόψει του Δημοψηφίσματος και η οποία συνιστά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας μας

Θλιβερό είναι και το θέαμα που παρουσιάζουν οι εγχώριοι υποστηρικτές των μνημονίων οι οποίοι με κάθε τρόπο και μέσο, που έχουν στη διάθεσή τους, προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο, να τον στρέψουν ενάντια στην Κυβέρνηση προκειμένου να την αναγκάσουν να πάρει πίσω το δημοψήφισμα και να υπογράψει το πακέτο των δανειστών.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική  παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει για τον τρόπο διαπραγμάτευσης, όλο αυτό το διάστημα, τάσσεται ανεπιφύλακτα ενάντια στην πρόταση των δανειστών και συνιστά στους φίλους και στα μέλη της να επιλέξουν το ΟΧΙ. Στο σημείο αυτό  οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι, το όχι το δικό μας δεν συνιστά λευκή επιταγή προς την Κυβέρνηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».Αντίθετα συνιστά προτροπή για την υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής στον αντίποδα της σημερινής της οποίας βασικά στοιχεία θα είναι: πρώτον  η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος που θα βγάζει την οικονομία από την ύφεση, θα καταπολεμά την ανεργία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης.Kαι δεύτερον η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους  με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους αυτού.

Με αυτή τη δέσμη των προτάσεων αναχείρας και ενισχυμένη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Κυβέρνηση τη Δευτέρα το πρωί, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης του αναπτυξιακού της προγράμματος όχι μόνο από την ΕΕ. Αλλά  και από άλλες πηγές εκτός του σκληρού πυρήνα των δανειστών.

Σχετικά Νέα