Ανάπτυξη με 1.5% το τρίτο τρίμηνο, η υψηλότερη από το 2008

njuvmlkp0rb50sbtcirxΤον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατέγραψε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2016 καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). η οικονομία κινείται σε οριακά θετικό έδαφος το 9μηνο. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενομένων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο Bloomberg, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένετο να ενισχυθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τις επιδόσεις του 2ου τριμήνου. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,3% σε τριμηνιαία βάση το 2ο τρίμηνο αλλά συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,6% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,8% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2016, 0,6% το 2ο τρίμηνο, ενώ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% το τρίτο τρίμηνο με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει:
«Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το Γ’ Τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του Β’ Τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά Νέα