Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Άγκυρα για τους S-400

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέφερε την απειλή που εκτόξευσαν εναντίον της Τουρκίας Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Άγκυρα ή είχαν επαφές με συνεργάτες του κ. Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από πηγές στην Ουάσιγκτον.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το mignatiou.com, που συνομίλησε με Τούρκους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ξεκάθαρος ότι η απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η Τουρκία δεν συνετιστεί θα ισχύσει και γι’ αυτήν ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις, υπό το βάρος και των πιέσεων βουλευτών και γερουσιαστών που πιέζουν και για εμπάργκο όπλων.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για την υπογραφή σχετικού νομοσχεδίου στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες, στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση όσων παραβιάζουν τις κυρώσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας (γνωστό ως CAATSA). Ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού (CAATSA) δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και να διακόπτει όλες τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα που έχει σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η εταιρεία που παράγει το αμυντικό σύστημα S-400.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε σχετικά:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την άμυνα της. Αλλά ανησυχούμε και το δηλώσαμε δημοσίως ότι η πιθανή απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι θα είχαν επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν την Τουρκία σε κυρώσεις λόγω του νέου νόμου περί κυρώσεων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο”.

Στο θέμα της αγοράς των S-400 αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Τραμπ στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να του είπε ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, διότι είναι ασυμβίβασοι με τη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δήλωσε πανέτοιμη να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και ήδη ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του τελικού κόστους.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος φέρεται επίσης να είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους:

“Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Αυτό το θέμα (εννοεί τους S-400) συζητήθηκε στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το πώς μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις για να βοηθήσουμε τις ανάγκες της Τουρκικής αεροπορικής άμυνας, τις οποίες θεωρούμε νόμιμες”. Αναφερόταν στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον και Τούρκων αξιωματούχων στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι:

“Πραγματοποιούνται συνομιλίες”, ανέφερε. “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι και τα δύο ενεργά μέλη του συνασπισμού για να νικήσουν το ISIS. Έχουμε τους ίδιους στόχουν για να νικήσουμε το ISI, για μία ενωμένη και σταθερή Συρία και στόχους για τη διαδικασία της Γενεύης. Αυτά τα βασικά συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ και την Τουρκία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα