Αλ. Χαρίτσης: Θα συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα

«Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες για να αλλάξει το άναρχο πολεοδομικό τοπίο» δήλωσε μιλώντας Στο Κόκκινο Κρήτης 88,4, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Χαρίτσης, στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκη, «έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και είναι μια πρωτοβουλία που βρίσκεται στο μισό της ολοκλήρωσης της, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τα σχέδια χρήσεις γης. Πρωτοβουλίες που προσπαθούν να βάλουν μια τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο της χωροταξίας και της πολεοδομίας, ειδικά σε περιοχές όπως αυτές που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Πρέπει ωστόσο να γίνουμε περισσότερο τολμηροί τώρα που η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια».

«Αυτό όμως που τελικά έχουμε να κάνουμε, συνέχισε στη συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, είναι να μιλήσουμε με ευθύτητα στον κόσμο, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί όλοι μας και ο καθένας χωριστά και ως κυβέρνηση συλλογικά, – αυτό το έκανε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο – και αυτή η ανάληψη ευθύνης έχει να κάνει τόσο με το γεγονός καθεαυτό, με την καταστροφή αυτή, κυρίως όμως έχει να κάνει με το μετά… Έχει να κάνει με την ανάγκη να πάρουμε δραστικά μέτρα, να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα τα οποία δυστυχώς μας οδήγησαν σ αυτή την καταστροφή».

«Κακά τα ψέματα, συνέχισε με έμφαση ο κ. Χαρίτσης, τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, διότι μετά την τραγωδία η ελληνική κοινωνία ζητάει λύσεις οι οποίες θα συγκρουστούν όχι μόνο με τα συμφέροντα αλλά και με κατεστημένες νοοτροπίες, διότι αυτή η πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί στις προηγούμενες δεκαετίες , συνάντησε μια κοινωνική συναίνεση η οποία της επέτρεψε να δημιουργηθεί και να διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο το οποίο βιώνουμε σήμερα. Χρέος της κυβέρνησης μας είναι να αναλάβουμε το όποιο πολιτικό κόστος και να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και αυτές τις νοοτροπίες».

Απαντώντας στην ερώτηση για τη στάση της έπρεπε αυτοί αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας των ΜΜΕ ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση τυμβωρυχίας με ψεύτικες ειδήσεις , αν και θα έπρεπε αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις παθογένειες δεκαετιών, να ακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική στάση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφερόμενος στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, τόνισε ότι οι συζητήσεις γίνονται «στο πλαίσιο της ολικής αναμόρφωσης του πλαισίου για την Πολιτική Προστασία και συζητάμε για επιπλέον πόρους για την απόκτηση νέου εξοπλισμού, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την απόκτηση τεχνογνωσίας από χώρες του εξωτερικού».
Κατηγορηματικός τέλος ήταν ο κ. Χαρίτσης απαντώντας στο ερώτημα αν η τραγωδία θα πάει πίσω τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των ασθενέστερων μετά τον Αύγουστο.

«Δεν θα υπάρξει καμία αναβολή, είπε με έμφαση ο υπουργός, η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να αποκτήσει και πρακτικό αντίκρισμα ειδικά για τα ασθενέστερα στρώματα, για να καταλάβουν οι έλληνες πολίτες στην τσέπη τους τι σημαίνουν οι επιπλέον βαθμοί οικονομικής ελευθερίας, για την ελληνική κοινωνία. Και είναι ένας σχεδιασμός που δεν μπορεί να πάει πίσω» κατέληξε ο κ. Χαριτσης.

Σχετικά Νέα