Αλ.Χαρίτσης:Δεν μπορεί ανάπτυξη να είναι η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων

φσωγωΓια τη φιλοσοφία και τους προσανατολισμούς του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και τη σύνδεσή του με το νέο ΕΣΠΑ μίλησε στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

 Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναδρομή στους αποτυχημένους παλιούς αναπτυξιακούς που δημιούργησαν, όπως είπε, προβληματική κατανομή πόρων και, μετά την έναρξη των κοινοτικών προγραμμάτων,  διαπνέονταν από μια φιλοσοφία αναπτυξιακής παρέμβασης, που δεν εξυπηρετούσε τους στόχους και μετατράπηκαν σε απλούς μηχανισμούς επενδυτικής ενίσχυσης.

“Έκαναν πολιτική με λεφτά που δεν υπήρχαν, δηλαδή εξαπάτηση του κόσμου” είπε ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στους παλιούς αναπτυξιακούς, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι “η χώρα είναι πρώτη σε όλους τους τομείς ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ, γεγονός που διαψεύδει την Αξιωματική Αντιπολίτευση”.

“Δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός από την πλευρά του κράτους” πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή επιχειρεί να αλλάξει αυτό το υπόδειγμα. “Δεν θέλουμε κράτος να μοιράζει χρήματα σε ημετέρους, θέλουμε ένα κράτος που να χαράξει αναπτυξιακές προοπτικές. Είναι σημαντικό να βρούμε τους πόρους, εξίσου σημαντικού, ωστόσο είναι να τους κατευθύνουμε εκεί που θα παραγάγουν τα μέγιστα αποτελέσματα για την Ελληνική Οικονομία” συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε: “Δεν μιλάμε περί ανάπτυξης, γενικώς και αορίστως. Δεν μπορεί ανάπτυξη να είναι η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Πρέπει να είναι ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί περισσότερη δημοκρατία στις παραγωγικές σχέσεις”.

“Είμαστε ευτυχείς που κατορθώσαμε Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ να διέπονται από την ίδια φιλοσοφία και με τους ίδιους κανόνες και που  ξεφεύγουμε από την επιδοματική λογική” πρόσθεσε ο κ.Χαρίτσης, κάνοντας αναφορά στους 8 βασικοούς τομείς προτεραιότητας, που έχουν συμπεριληφθεί και στις δύο περιπτώσεις, καθώς πόροι του ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί για να καλύψουν ανάγκες του αναπτυξιακού.

Ο υπουργός μίλησε για τους στόχους του αναπτυξιακού και τις προτεραιότητες, που είναι οι επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έμφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι επιχειρηματικές συστάδες (clusters). Αμαφέρθηκε στον ρόλο των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών οργανισμών για τη χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι, αυτη τη φορά, η φιλοσοφία, η στόχευση και η προετοιμασία είναι πολύ διαφορετικές από το παρελθόν.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα περί γραφειοκρατίας, τόνισε ότι οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης ήταν 60 και αυτή η κυβέρνηση τους μείωσε στους 5. “Για πρώτη φορά υπάρχει κοινή στρατηγική ΕΣΠΑ με αναπτυξιακό,  για πρώτη φορά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χτυπούν στον ίδιο ρυθμό, ο  νόμος γίνεται από απλός επενδυτικός αναπτυξιακός, με συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική και φιλοσοφία την εξωστρέφεια.

Πηγή: left.gr 

Σχετικά Νέα