Αλ.Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η συμφωνία ανοίγει διάδρομο σταθερότητας

(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

«Η συμφωνία για το χρέος ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μείωσης του επενδυτικού ρίσκου», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε».

Όπως σημείωσε, «οι διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας «κοινής ευρωπαϊκή βιομηχανικής πολιτικής στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της».

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι η ΚΑΠ , παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της, έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι πολύ πιο πρόσφατη, περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».

Αναφερόμενος για το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την μή παραμονή της στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης»

 

 

Σχετικά Νέα