Αλ.Τσίπρας:Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της

uyiu“Συντονισμός, συνεργασία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”,ήταν το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα κατά την ομιλία του στην συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (leaders segment) στην παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδο του ΟΗΕ.

Ολόκληρη η ομιλία:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που την φιλοξενεί.

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των  ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά, η διάσκεψη αυτή είναι περισσότερο  αναγκαία παρά ποτέ.

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση,  χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια.

Και δεν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτό το νέο όραμα χωρίς να δημιουργήσουμε, επίσης, ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα  οποία κρίνονται όλα τα κράτη.

Έχουμε όμως πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν, – και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες.

Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική. Και βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση.

Και αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Σας ευχαριστώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα