Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 14th, 2016

Αλ.Τσίπρας:Στόχος η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας

alex-tsipr-1aΣε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον ΣΚΑΪ και τον Α. Παπαχελά,χαρακτήρισε «ώριμη σκέψη», την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισήμανε πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Παράλληλα,ο Αλ.Τσίπρας ,τόνισε πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Επιπλέον ,απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την περίοδο που ανέλαβε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε όσους δηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη ο κ. Τσπίρας δήλωσε:«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη» σχολίασε εν συνεχεία και επανέλαβε ότι «η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει».

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», ενώ υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχει πραγματική προοπτική, όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς εκείνος είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε».

«Το πραγματικό πρόβλημα, για το οποίο αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα, είναι το χρέος», εκτίμησε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά,με το Plan B ,ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης». Διευκρίνισε ότι «ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του».

Σχολιάζοντας αναφορές περί προσπάθειας δανειοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ότι οι δύο χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας. «Εξάλλου, δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απο εκεί», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση «Plan B»», ενώ τόνισε ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εκτίμησε δε ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός αναφορικά με την απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος το περσινό καλοκαίρι, τόνισε  ότι «σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα, που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία».

«Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά «χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».

Αναφορικά με τα capital controls,ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία, ενώ κατηγόρησε τους εταίρους για ενέργειες «που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ, αναφερόμενος στη λιτότητα, αποκάλυψε ότι «στη Βαρσοβία ο κ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται οκτώ χρόνια με τον Σόιμπλε».

Ανέφερε επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ετοιμάσει μια «ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία» για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ», συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν συμφωνούσε με αυτό το σχέδιο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο. Επεσήμανε δε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

«Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης», υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με τους κ.κ. Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Παράλληλα,κριτική στη στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα άσκησε ο πρωθυπουργός.Συγκεκριμένα,χαρακτήρισε «κόμμα διαμαρτυρίας» τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία και ότι έχεισυνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές.

Υπογράμμισε, πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για «βόλεμα» κομματικών, λέγοντας ότι «οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2», ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, «όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα».

Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερόφορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

Έχουν γίνει λάθη, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως «τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση» και ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν». Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Παράλληλα,ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως «εμείς κάνουμε το καθήκον μας». Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Τέλος,υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα» και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo