Αλεξιάδης:Νέο νομοσχέδιο αδήλωτων καταθέσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

images

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης,μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, και εφαρμογή του Περιουσιολογίου με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα,ο κ.Αλεξιάδης τόνισε πως κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του ενώ διαβεβαίωσε για το Περιουσιολόγιο πως οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων – όπως ένα χωράφι – αλλά θα κυνηγήσουν τα «μεγάλα φαινόμενα» πολιτών που επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Παράλληλα,αναφορικά με τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός της χώρας, δήλωσε πως η νέα Βουλή θα δώσει κίνητρα και εκπτώσεις ώστε να πείσει τους καταθέτες να δηλώσουν τα χρήματά τους και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος πέραν της φορολογικής επιβάρυνσης.

Επιπλέον,αναφέρθηκε τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στις 100 δόσεις. Από την στιγμή που θα αρχίσει η έκδοση των εκκαθαριστικών για το 2015 θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με στόχο την αναδιαμόρφωση του φόρου, ώστε να επιτυγχάνονται μεν οι συμφωνημένοι εισπρακτικοί στόχοι αλλά να εφαρμόζονται δικαιότερα περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε επίσης πως πρέπει να τεθούν κριτήρια με βάση το εισόδημα, τη συνολική ακίνητη περιουσία και την κοινωνική κατάσταση (πχ ανεργία) του κάθε φορολογούμενου. Ακόμα, είπε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, αλλά και η διάρκεια κατά την οποία είναι άδειο.

Τέλος,αναφορικά με  τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης επαναβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις και ότι όλα τα επιτόκια θα πάνε στο 5%.

Σχετικά Νέα