Ακροδεξιός εφιάλτης πάνω από Γερμανία και Ευρώπη

 

Η είσοδος της άκρας δεξιάς για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη γερμανική Βουλή, αλλάζει δραματικά την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο σύνολο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Πρόκειται σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές κατά κυριολεξία για το άνοιγμα ενός καινούργιου κεφαλαίου στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με περιεχόμενο που είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί.

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών αναδεικνύουν τα ακόλουθα νέα πολιτικά δεδομένα:

Η Μέρκελ έχει διασωθεί αλλά εξέρχεται της εκλογικής δοκιμασίας με μεγάλες απώλειες.

Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταρρεύσει και ωθούνται από τα δεδομένα της πολιτικής αυτοσυντήρησης προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

– Η Καγκελάριος θα πρέπει να αναζητήσει καινούργιους πολιτικούς συμμάχους, οι οποίοι φυσικά θα θέσουν τους όρους τους για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

– Η ακροδεξιά μπαίνοντας στο κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί απέναντι από τον όποιο κυβερνητικό συνασπισμό διαθέτοντας ένα ισχυρό όπλο, καθώς το AfD έχει τις ίδιες σχεδόν πολιτικές απόψεις με τον Σόιμπλε.

Είχε κατά κόρον γραφεί κατά το προηγούμενο διάστημα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδίωξε στην πραγματικότητα, μέσα από την πολιτική του, τη συρρίκνωση της Ευρώπης, οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία σε έξοδο και επεδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Συνοπτικά καλλιέργησε το ευρωπαικό πολιτικό περιβάλλον έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία της Γερμανίας.

Δεν απέχουν οι απόψεις του από τις διακηρύξεις του  ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο μιλάει για μια Γερμανία εκτός ευρώ και βεβαίως δεν επιθυμεί και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η εκλογική πτώση της Μέρκελ και η άνοδος των ακροδεξιών είναι φανερό ότι οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στον Σόιμπλε και στην πολιτική λιτότητας που ακολούθησε. Εάν διατηρήσει τον Σόιμπλε στη θέση του υπουργού οικονομικών, εξασφαλίζει τη συνέχιση της πτωτικής της πορείας και χρεώνεται την επαναφορά της ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες κινήσεις τα περιθώρια που διαθέτει περιορίζονται και οι αποφάσεις της θα καθορίσουν το αν στις επόμενες εκλογές το ακροδεξιό κόμμα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του. Η Μέρκελ άνοιξε την πόρτα της χώρας της στον εθνικισμό, άνοιξε την πόρτα της γερμανικής κοινωνίας στην ξενοφοβία και επί των ημερών της ξεκίνησε η διάλυση της Ευρώπης.

Αναφορικά με την επίδραση που θα έχει στα ελληνικά πράγματα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο Σόιμπλε παραμείνει στη θέση του τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα διότι τα σχέδιά του για έξοδο της Ελλάδας, για μικρότερη Ευρώπη και ισχυρότερη Γερμανία ταυτίζονται με τα αντίστοιχα του ακροδεξιού AfD.

Με τις νέες πολιτικές ισορροπίες ισχυροποιείται ένα αντιευρωπαϊκό ρεύμα αυτή μέσα στη Γερμανία και γίνεται αναγκαία η πολιτική στροφή της γερμανίδας Καγκελαρίου αν δεν θέλει η τελευταία της τετραετία να σημαδευτεί με την άνοδο της ακροδεξιάς ξανά στη Γερμανία, έτσι όπως απλά ξεκίνησε τον Μάιο του 1924, όταν το τότε ακροδεξιό εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα συγκέντρωσε το ποσοστό του 6,5%.

Σχετικά Νέα