Αισιόδοξοι για το μέλλον και την επίτευξη μεγάλων στόχων οι τραπεζίτες

Αισιόδοξοι για το μέλλον και για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουν θέσει εμφανίστηκαν οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζίτες της χώρας στη μεγάλη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μία συζήτηση με αρκετές ειδήσεις, αφού ο πρόεδρος του ΤΧΣ ανακοίνωσε πως μέχρι το Απρίλιο η DG Comp θα απαντήσει για το σχέδιο που πρότεινε με το υπουργείο Οικονομικών για την επίσπευση μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο μέτωπο αυτό, μάλιστα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις απ’ την Τράπεζα με δράσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων, «όπως έπραξε η Eurobank».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου φέτος, για πρώτη φορά μετά την κρίση, θα καταγραφεί θετική πιστωτική επέκταση. «Ήδη», όπως είπε, από το 2018 είχαμε πιστωτική επέκταση σε κλάδους όπως hospitality, retail space financing, agribusiness, και ενέργεια. Αυτό φέτος θα διευρυνθεί». Μάλιστα ο κ. Μεγάλου τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια «δεν μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε. Είμαστε ανοικτοί σε σοβαρά σχέδια».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό ως και 2,4%. «Αν και υπάρχουν αβεβαιότητες διεθνώς, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Παράλληλα βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας. Η σχέση καταθέσεων και δανείων έχει πέσει για όλες τις τράπεζες κάτω από το 100%, έχουμε βγει απ’ το ELA και οι καταθέσεις επιστρέφουν καθώς επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία», τόνισε.

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας,CEO της Eurobank καταγράφοντας μια σειρά θετικών δεικτών στην οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φέτος δεν θα είναι τόσο θετικό όσο τα προηγούμενα χρόνια. «Οι προκλήσεις παραμένουν και οι αγορές μας αμφισβητούν και αυτό φαίνεται από τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο». Όπως είπε τρία θέματα τίθενται ως προς τις τράπεζες από τις αγορές: τα κόκκινα δάνεια, η επάρκεια κεφαλαίων και η χαμηλή κερδοφορία. Επ’ αυτών, σημείωσε η Eurobank απάντησε με το πλάνο μετασχηματισμού που ανακοίνωσε. Εθεσε δε ως στόχο μετά και τις δυο τιτλοποιήσεις που θα γίνουν φέτος το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην τράπεζα να μειωθεί στο 15% στο τέλος της χρονιάς και να φτάσει σε μονοψήφιο έως το τέλος του 2021. «Οι τραπεζίτες πρέπει να δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η τράπεζα με το πλάνο που έχει με κάνει πραγματικά αισιόδοξο».

Σχετικά Νέα