Αισιοδοξία σε ΕΕ – Βρετανία για συμφωνία στους όρους του Brexit

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές εξέφρασαν σήμερα αισιοδοξία για τις προοπτικές να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit αυτό το φθινόπωρο, επικαλούμενοι την πρόσφατη πρόοδο στο ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας που θα τεθεί σε ισχύ αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αν και πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να υπάρξει μια καθυστέρηση μέχρι τον Νοέμβριο.

Μετά τις τελευταίες συνομιλίες του με τον Μπαρνιέ, ο Bρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως είναι «πεισματικά αισιόδοξος» και «πεπεισμένος όσο και πριν, αν όχι περισσότερο», ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Αμφότεροι δήλωσαν πως σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνει και την ανταλλαγή δεδομένων.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ράαμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ο ρόλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, η συνεργασία στο πλαίσιο της Euratom και η προστασία των δεδομένων.

Σχετικά Νέα