Αθωώθηκε ο Άλεξ Ρόντος για την ΜΚΟ αποναρκοθέτησης

Αθωώθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ΜΚΟ την περίοδο 2000 – 2004 εισέπραξε ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από μεγάλα κονδύλια περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία ­ -Ερζεγοβίνη.

Η έρευνα έδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, ενώ φέρεται να υπήρξαν και τεχνάσματα εικονικών δωρεών. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX, ενώ διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε οχτώ προγράμματα με ποσοστό 25% (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20 ­ -30% των αποδοχών τους ως δωρεά, χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.

Εκτός από τον Άλεξ Ρόντο, το δικαστήριο αθώωσε τρεις υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί, ενώ καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξης τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία­ – Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη πέντε ετών. Παράλληλα, καταδίκασε τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα