Αγωγές στις μεγάλες τράπεζες εξωτερικού που ξέπλεναν ελληνικό μαύρο χρήμα

Την πρακτική ξένων χωρών όπως η Γαλλία, με την υποβολή αγωγών με τις οποίες θα διεκδικούν υψηλές αποζημιώσεις από τράπεζες του Εξωτερικού που «παρότρυναν» ή «ευνοούσαν» τη ροή μαύρου χρήματος από Έλληνες καταθέτες, είναι έτοιμη να ακολουθήσει η Ελληνική κυβέρνηση.080513193222_2433

Στο στόχαστρο δυο εισαγγελέων που ασχολούνται ακριβώς με αυτή τη δουλειά εδώ και αρκετό καιρό είναι κυρίως – σε πρώτη φάση- δυο τράπεζες του εξωτερικού ,η HSBC και η UBS, που εμφανώς πλέον έχουν φιλοξενήσει μεγάλα ποσά Ελλήνων που προέρχονται, κατά την εκτίμηση των αρχών, από αδιαφανείς πηγές ή αδήλωτες πηγές.

Η διαδικασία μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλλά όχι για ξένες κυβερνήσεις που έχουν πετύχει υψηλές αποζημιώσεις από μεγάλες τράπεζες που αποδεδειγμένα διευκόλυναν το μαύρο χρήμα υπηκόων των χωρών αυτών. Για να προχωρήσει όμως μια τέτοια κίνηση , την οποία άλλωστε προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης («η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα δικαιώματα από ξένες τράπεζες που ενθάρρυναν έκνομες συμπεριφορές») πρέπει να στοιχειθετηθούν αυτές οι συμπεριφορές.

Δυο εισαγγελείς λοιπόν επεξεργάζονται:

– Στοιχεία για καταθέτες που είναι κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλωστε οι δικογραφίες των εξοπλιστικών βουλιάζουν τα ανακριτικά γραφεία, και οι τράπεζες που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των κεφαλαίων τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες.

– Στοιχεία από την έφοδο στην UBS και κυρίως στα γραφεία του broker, από τα αυτά ανακύπτει εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας για το πώς πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες, ουσιαστικά κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών. -Τα αρχεία , τα email και τους τηλεφωνικούς καταλόγους του Ελληνογερμανού τραπεζίτη Παύλου Μπάιλα, ο οποίος συνελήφθη το 2014 στην Ελβετία και τα αρχεία του βρίσκονται ήδη στα χέρια των ελληνικών αρχών.

– Η υποψίες πλέον είναι σαφείς πως οι ίδιες οι αλλοδαπές τράπεζες, αν δεν υποκινούσαν, υπέθαλπταν τη δράση μιας ομάδας τουλάχιστον 10 broker (πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί, κάποιοι φυλακισμένοι και άλλοι απλώς κατηγορούμενοι αλλά συνεχώς οι ίδιοι σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς) που είχαν φτιάξει το σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

 

capital.gr

Σχετικά Νέα